Hyppää sisältöön
Media

Ahvenanmaalla rokotuskampanja puutiaisaivokuumeen torjumiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2005 12.00
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että Ahvenanmaalla aloitetaan rokotuskampanja puutiaisaivokuumeen torjumiseksi. Maksuttomat rokotukset aloitetaan ensi vuoden tammikuussa. Tällöin rokotuksiin ovat oikeutettuja kaikki vuonna 1999 ja sitä ennen syntyneet henkilöt, jotka ovat kirjoilla Ahvenanmaalla. Maksuttoman rokotuksen voivat saada myös Ruotsissa opiskelevat ahvenanmaalaiset.

Ensimmäiset kaksi rokotusta annetaan talven ja kevään 2006 aikana, ylläpitorokotus vuoden kuluttua. Seuraavan neljän vuoden aikana rokotuksen aloittaa aina uusi 7 vuotta täyttäneiden ikäryhmä. Kaikkiaan kampanja kestää viisi vuotta, minkä jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen.

Puutiaisaivokuume (TBE= tick-borne encephalitis) on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti. Virus tarttuu punkin puremasta. Virus aiheuttaa merkittävää, pitkäaikaistakin sairastavuutta ja voi johtaa jopa pysyvään vammautumiseen. Suomessa tartunnan voi saada punkin puremasta vain tietyillä alueilla. Tautia on voinut jo pitkään torjua rokotteella, jonka voi hankkia apteekeista lääkärin määräyksellä.

Ahvenanmaalla asuvilla on korkea riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen. Sairastuvuus on maakunnassa kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö on Kansanterveyslaitoksen suosituksesta päättänyt aloittaa rokotuskampanjan.

Puutiaisaivokuumeen esiintyvyyttä seurataan tarkasti myös muualla Suomessa, sillä tauti on osoittanut lisääntymisen merkkejä. Erityisesti seurattavia alueita ovat Turun saariston eräät kunnat, Kokkolan seutu, Helsingin saaristo ja Lappeenrannan - Imatran seutu.

Kampanjan toteuttamista varten Sosiaali- ja terveysministeriö on muuttanut väliaikaisesti rokotuksista annettua asetusta. Muutos tulee voimaan 1.1.2006.

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Merja Saarinen, Sosiaali- ja terveysministeriö, p. (09) 1607 4030

Tutkimusprofessori Tapani Hovi, Kansanterveyslaitos, Virustautien ja immunologian osasto, p. (09) 4744 8321

Erikoistutkija Rose-Marie Ölander, Kansanterveyslaitos, Rokoteosasto, p. (09) 4744 8328

Ahvenanmaalla
Primärvårdschef, Mogens Lindén, p. (018) 538 425

Sivun alkuun