Selvityshenkilöryhmä asiakkaan valinnanvapautta sekä monikanavarahoituksen yksinkertaistamisen selvittämistä varten
STM121:00/2015 Kehittäminen
Selvitys tulee toteuttaa kahdessa osassa siten, että esiselvitys julkistetaan 15.3.2016 mennessä väliraporttina ja perusteltu ehdotus malleiksi 31.5.2016 mennessä.
Esiselvityksessä tulee kartoittaa päävaihtoehdot malleista, joilla voidaan toteuttaa sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden puolella asiakkaan laajaa valinnanvapautta että yksinkertaistaa monikanavaista rahoitusta. Esiselvityksestä tulee ilmetä, mihin toimintoihin valinnanvapauden laajentaminen kohdentuisi. Erityisen tärkeätä tämä on sosiaalipalveluiden osalta, koska laajasta sosiaalipalveluiden valinnanvapaudesta ei ole kotimaisia eikä kansainvälisiä kokemuksia.
Selvitystyön jatkuessa selvitysryhmä tekee ehdotuksen keinoista ja menettelytavoista, joilla valinnanvapaus ja rahoituksen yksinkertaistaminen on mahdollista toteuttaa käytännössä. Selvityshenkilöryhmä raportoi viimeistään huhtikuussa 2016 ehdotuksensa pääasiallisen sisällön sosiaali- ja terveysministeriölle käytettäväksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ...
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero STM121:00/2015
Asianumerot
Asettaja sosiaali- ja terveysministeriö
Toimikausi/aikataulu 18.12.2015 – 31.5.2016
Asettamispäivä 17.12.2015
Tavoitteet ja tuotokset
Tämän selvityksen tehtävänä on tehdä kartoitus käytännössä toteutettavasta malleista ja ehdotus mallista, joilla voidaan toteuttaa laaja valinnanvapaus integroidussa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valinnanvapaudella vahvistetaan perustason palveluita ja turvataan nopea hoitoon pääsy. Selvityksessä tulee myös ehdottaa käytännön vaihtoehdot monikanavaisen rahoituksen yksinkertaistamiseen ja ehdotettava käytännössä toteutettavaa yksinkertaistamisen toteuttamistapaa siten, että uudistukset tukevat sosiaali- ja terveydenhuollon reformia ja julkisen talouden tasapainottamista. Tavoitteena rahoitusuudistuksessa erityisesti on vähentää merkittävästi rahoitusjärjestelmään sisältyviä piirteitä osaoptimointiin ja luoda edellytykset sille, että asiakkaat saavat kustannusvaikuttavia integroituja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja että rahoitusjärjestelmä osaltaan kannustaa kustannusvaikuttavuuden parantamiseen.
Lähtökohdat
Terveyspalveluja merkittävästi rahoittavia tahoja ovat nykyään kunnat, valtio, kotitaloudet, Kansaneläkelaitos, työnantajat ja yksityiset vakuutusyhtiöt. Sosiaalipalvelut rahoitetaan pääosin kunnan, valtion ja asiakkaiden itsensä toimesta. Viime hallituskaudella valmistui monikanavarahoitusta koskeva selvitys (STM 2015:19), joka keskittyi valtion, kuntien ja Kelan välisiin rahoituskanaviin sekä myös työnantajien rahoitusosuuteen, koska se liittyy Kelan kautta rahoitettavaan työterveyshuoltoon sekä sairauspäivärahoihin. Monikanavarahoituksen osalta selvityksessä esitettiin 6 erilaista vaihtoehtoa, joissa sosiaali- ja terveyspalvelut rahoitettaisiin alueellisesti, valtion rahoituksella tai vakuutuspohjaisesti.
Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaan sote-uudistuksen toisessa vaiheessa siirrytään yksikanavaiseen rahoitusmalliin huomioiden työterveyshuollon asema.
Vuodesta 2014 alkaen henkilöllä on ollut mahdollisuus valita terveysasema ja erikoissairaanhoidon yksikkö kaikista Suomen julkisista terveysasemista ja sairaaloista.
Hallitus on hallitusohjelmassa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevissa linjauksissaan 7.11.2015 päättänyt, että osana sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta säädetään valinnanvapauslainsäädäntö. Uuden valinnanvapauslainsäädännön myötä asiakas voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Valinnanvapaus on jatkossa pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Lausuntokierrokset ja kuuleminen
Lausunto
11.4.2016 Kehitysvammaliitto
Lausunto
6.4.2016 Lääkärilitto
Lausunto
4.4.2016 Suomen Fysioterapeutit ry
Kuulemistilaisuus/lausuntopyyntö (?)
4.4.2016 Sosiaali- ja terveysministeriö
Muut asiakirjat ja muistiot
Asettamispäätöksen taustamuistio
1.4.2016 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenesityspyyntö; (Pasi Pajula VAO/EVY)
1.4.2016 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenesitys; Hannu Mäkinen
17.12.2015 Valtiovarainministeriö
Jäsenesitys: Ilmo Keskimäki
16.12.2015 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Jäsenesitys; Liisa Hyssälä
15.12.2015 Kansaneläkelaitos Kela
Jäsenesityspyyntö; (Kati Hokkanen STO/YHT)
11.12.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö
Asettaminen ja organisointi
Asettamispäätös Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
17.12.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö
Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä