Omais- ja perhehoitajien sijaistuksiin tarvitaan joustavuutta
Yksi malli ei toimi kaikissa omais- ja perhehoidon tilanteissa. Hoidon on vastattava hyvin erilaisten perheiden tarpeisiin, sillä hoidossa on kaikenikäisiä vauvasta vaariin. Järjestökentän viesti oli selvä, kun Säätytalossa keskusteltiin 20. lokakuuta siitä, miten omais- ja perhehoitajia koskevaa lainsäädäntöä voisi parantaa.
Hallitus tukee omais- ja perhehoitajien jaksamista. Sitä tarkoitusta varten hoitajien vapaajärjestelmän kehittämiseen on varattu hallitusohjelmassa 50 miljoonaa euroa vuonna 2016 ja vuodesta 2017 alkaen 75 miljoonaa euroa. Lisäksi perhehoitoa kehitetään erityisesti iäkkäiden hoidossa. Määräraha nousee asteittain: se on 20 miljoonaa euroa vuodessa vuodesta 2018 alkaen.
Hoitajien jaksamisen parantamisen lisäksi satsaus voi tuoda kunnille merkittävät säästöt, kun kalliimpi hoito korvautuu edullisemmalla, mutta paremmin asiakkaiden tarpeisiin vastaavalla palvelulla. Tarvittavien lainsäädäntömuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2016.
Joustoa kaivataan lisää
Keskustelussa nousi esille, ettei osa omaishoitajista käytä lakisääteisiä vapaitaan. Yksi suurimmista syistä on palvelujen yksipuolisuus. Keskustelijat kaipasivat lisää perheisiin tuotavia palveluita, joustavuutta palvelusetelin käyttöön ja lisää hoidettavan yksilöllisen tilanteen huomioon ottavia vaihtoehtoja.
Keskustelussa nousi esiin myös toive, että sijaishoidon lähtökohdan pitäisi olla aiempaa vahvemmin hoidettavan tarpeet. Joskus tarvittava apu voi olla hyvinkin pientä: vaikkapa tunti yksin lenkillä saattaa riittää. Tilaisuudessa kuultiinkin Helsingissä käytössä olevasta tuntilomituksesta, jossa vuorokauden vapaan voi vaihtaa oman tarpeen perusteella sopiviksi jaksoiksi.
Porrastettaisiinko vapaiden määrä?
Ajatus omais- ja perhehoitajien vapaiden porrastuksesta hoidon vaativuuden mukaan herätti runsasta keskustelua. Selvästi yli puolet osallistujista kannatti porrastusta, mutta huolta herätti muun muassa porrastuksen perustaksi luotavan hoidon vaativuuden ja sitovuuden määrittelyn oikeudenmukaisuus.
Uutena asiana ehdotettiin sopimuksen tehneille omais- ja perhehoitajille lakisääteisiä hyvinvointi- ja terveystarkastuksia. Tarkastukset nähtiin yhtenä keinona, jolla voitaisiin ehkäistä hoitajien uupumusta ja lisätä tarvittaessa omaishoitoa tukevia palveluita.
Lisätiedot
johtaja Päivi Voutilainen, p. 0295 163 403
lakimies Erkki Papunen, p. 0295 163 298
[email protected]