Ministerit Mattila ja Vehviläinen: Perustulokokeilu avaa tietä 2020-luvun sosiaaliturvalle
Valtioneuvosto hyväksyi torstaina istunnossaan lakiesityksen perustulokokeilusta. Perustulokokeilun ensisijainen tavoite liittyy työllisyyden edistämiseen ja sen tavoitteena on saada seurantatutkimukseen perustuva vastaus siihen, edistääkö perustulo työllistymistä. Kokeiluun otettaisiin mukaan Kelan työttömyysturvaetuuksia saavista satunnaisotannalla 2 000 hengen kokeiluryhmä. Perustulon taso olisi 560 euroa kuukaudessa.
- Nyt käsillä olevassa esityksessä säädetään perustulokokeilun ensimmäisestä vaiheesta, joka alkaa vuoden alusta. Tutkijakonsortion työ jatkuu kuitenkin vielä marraskuulle, ja sen tulosten pohjalta hallitus pääsee linjaamaan kokeilun jatkosta ja mahdollisesta laajentamisesta, eli niin sanotusta toisesta vaiheesta, joka voidaan aloittaa vuoden 2018 alusta. Sen yhteydessä on mahdollista tarkastella esimerkiksi erilaisia veroratkaisuja, jotka eivät tämän tiiviissä aikataulussa toteutettavan kokeilun ensimmäiseen vaiheeseen ehtineet, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.
- Tämä kokeilu on aivan ainutlaatuinen kansainvälisessäkin tarkastelussa, ja sen valmistelulle täytyy antaa jo nyt suuri kiitos, toteaa hankkeen vastuuministeri Pirkko Mattila.
Perustulokokeilu on osa hallituksen palvelut asiakaslähtöisiksi kärkihankkeita. Perustulokokeilu on myös osa hallituksen tavoittelemaa kokeilukulttuurin toteuttamista.
Kokeilut ovat yhteiskunnan kehittämisen työkalu, jonka avulla saadaan käytännön tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei.
- Työhön kannustava perustulo on ollut vuosien ajan useiden puolueiden tavoitteena. Sipilän hallitus on nyt ensimmäinen, joka lähtee asiassa konkreettisesti liikkeelle ja toteuttaa hallitusohjelmansa mukaisesti perustulokokeilun Suomessa, kertoo kokeilukulttuurin kärkihankkeesta vastaava kunta- ja uudistusministeri Vehviläinen.
Hallitus on käynnistänyt myös kansallisen tulorekisterin toteuttamisen osana julkisten palveluiden digitalisoimisen kärkihanketta. Reaaliaikainen tulorekisteri luo pohjan työtulojen, sosiaalietuuksien ja verotuksen yhteensovittamiselle tulevaisuudessa.
- Tulorekisteriin kerättävien tietojen täysimääräinen hyödyntäminen yhdistettynä perustulokokeilusta saataviin kokemuksiin mahdollistaa sosiaaliturvajärjestelmän kokonaistarkastelun. Ensi vuoden alussa käynnistyvä perustulokokeilu onkin nähtävä ensimmäisen vaiheena matkalla kohti 2020-luvun sosiaaliturvaa, toteaa Vehviläinen.
Lisätietoja
Ministeri Mattilan eritysavustaja Niina Perälä p. 0295 163107, [email protected]
Ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen p. 0295 530216, [email protected]
Tiedote: Lakiehdotus perustulokokeilusta eduskunnan käsiteltäväksi