Yhdessä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan
Joulukuussa pääministeri Juha Sipilä julkisti Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon saajaksi Saksan liittokansleri Angela Merkelin. Palkinto annetaan Merkelille tunnustuksena tämän urasta ja työstä maailman naisten ja tyttöjen hyväksi.
Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon palkintorahat luovutetaan Merkelin toivomuksesta SOS Femmes et Enfants Victimes de Violence Familiale - järjestölle tänään Tampere-talossa. SOS työskentelee Nigerissä naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Tärkeämpään toimintaan eivät palkintorahat voisi mennä. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen on Suomen tasa-arvopolitiikan keskeisimpiä tavoitteita. Suomi ratifioi Euroopan Neuvoston Istanbulin sopimuksen vuonna 2015 ja sen jälkeen on tapahtunut paljon: turvakotien määrärahoja on nostettu huomattavasti, väkivallan uhreille ja läheisille tarkoitettu 24/7-puhelinpalvelu Nollalinja on aloittanut toimintansa ja seksuaalisen väkivallan uhreille on avattu matalan kynnyksen tukikeskus. Pelkästään tämän hallituskauden aikana turvakotien rahoitusta nostetaan yhteensä 70 prosentilla (11,55 miljoonaa euroa vuonna 2015, ensi vuonna 19,55 miljoonaa euroa).
Myös globaali näkökulma sukupuolittuneeseen väkivaltaan on tärkeä. Suomi on jo pitkään tehnyt töitä YK:n Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman puolesta. Tämä työ tarkoittaa muun muassa sitä, että naisten osallistumista ja sukupuolinäkökulmaa vahvistetaan kriisinhallinnassa ja konfliktien ehkäisemisessä. Myös sodalla on sukupuolittuneet seuraukset.
Tästä Suomella on omakohtaisia kokemuksia. Sata vuotta sitten Suomi oli köyhä maa, joka kärvisteli sisällissodan kourissa. Väkivalta oli arkipäivää ja myös naiset ja tytöt saivat osansa sodan julmuuksista. Tänään meidän – vauraan Suomen – velvollisuutena on edistää sukupuolten tasa-arvoa ja väkivallatonta elämää joka puolella maailmaa. Siksi myös kansainvälinen tasa-arvopalkinto on perustettu. Ja siksi kokoonnumme Tampereelle juhlistamaan maailmanlaajuista yhteistyötämme naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta.
Annika Saarikko
perhe- ja peruspalveluministeri,
tasa-arvoasiat