Terveysturvallisuus rajoilla: Matalan riskin maista voi saapua ilman todistusta tai testiä
Valtioneuvosto päätti 22. heinäkuuta päivityksistä asetukseen, jolla ehkäistään ulkomailta saapuvien koronavirustartuntojen leviäminen Suomeen. Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei hänellä ole Suomeen saapuessaan muita terveysturvallisuuteen liittyviä velvollisuuksia.
Velvollisuus esittää todistus koronarokotesarjasta tai osallistua testiin ei koske henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen maasta tai alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä. Suomeen voi saapua ilman koronarokotustodistusta seuraavista maista ja alueilta: Australia, Hongkong, Islanti, Israel, Kiina, Macao, Puola, San Marino, Singapore, Slovakia, Taiwan, Uusi-Seelanti ja Vatikaani sekä Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunnat. Asetus on voimassa 26.7. alkaen.
Muiden henkilöiden tulee esittää todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa henkilön tulee lisäksi käydä testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.
Jos Suomeen saapuvalla henkilöllä ei ole esittää todistusta koronarokotussarjasta, sairastetusta koronavirustaudista, negatiivisesta testitodistusta tai vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta, tulee hänen käydä koronavirustestissä heti Suomeen saavuttuaan ja toisessa testissä 3–5 vuorokauden kuluttua maahan saapumisestaan.
Velvollisuus käydä testissä koskee yli 16-vuotiaita. Laissa määritellään myös joitakin poikkeusryhmiä, joita todistus- ja testivaatimus ei koske.
Tartuntatautilaissa säädetään rangaistavaksi se, jos henkilö ei osallistu vaadittuihin koronavirustesteihin.
Lisätietoja:
osastopäällikkö Taneli Puumalainen, [email protected]
lakimies Mirka-Tuulia Kuoksa, [email protected]