Terveystapatutkimus: nuorten tupakan ja alkoholin käyttö ei enää vähene
Suomalaiset nuoret ovat pitkään vähentäneet tupakkatuotteiden käyttöä, mutta kahden viime vuoden aikana tämä suuntaus näyttää pysähtyneen. Nuuskan käyttö lisääntyy, ja myös tyttöjen nuuskaaminen on lisääntynyt 2010-luvulla. Myös nuorten alkoholin käytön väheneminen on pysähtynyt.
Muun muassa nämä tiedot ilmenevät 12–18-vuotiaita koskevasta Nuorten terveystapatutkimuksesta 2019. Edellinen tutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten.
Suunta on kohti Savutonta Suomea
Suomalaisista 16–18-vuotiaista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 13 %, 14-vuotiaista vain noin 2 %. Kymmenen vuotta aikaisemmin vastaavat luvut olivat 25 % ja 8 % ja vuosituhannen alussa 32 % ja 14 %. Kansanterveyden näkökulmasta pitkään jatkunut myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen kahden viime vuoden aikana. Huolta herättää se, että 2010-luvulla nuorista yhä useampi on alkanut käyttää nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin: 16-18-vuotiaista tytöistä noin 6 % ja pojista noin 15 %.
Näistä tiedoista huolimatta Savuton Suomi vuonna 2030 on hyvin mahdollinen. Noin kolmannes 14–18-vuotiaista ja puolet 12-vuotiasta uskoo tupakkalaissa asetettuun tavoitteeseen, että vuonna 2030 juuri kukaan ei tupakoi Suomessa. Tämä on enemmän kuin vuonna 2017, jolloin nuorten terveystapatutkimus tehtiin edellisen kerran.
Myös tupakansavulle altistuu yhä harvempi. Yhä useampi perhe on savuton: vanhemmat polttavat vähemmän kuin aiemmin. Kodin sisätiloissa ja autossa tupakoidaan harvoin. Tämä kaikki tukee mahdollisuuksia siirtyä savuttomaan yhteiskuntaan.
Sähkösavukkeita kokeillaan – säännöllinen käyttö on vähäistä
Noin kaksi prosenttia 16–18-vuotiaista käytti sähkösavukkeita viikoittain tai useammin, 14-vuotiaista vain harva. Noin puolet 16–18-vuotiaista pojista ja kolmannes tytöistä oli kokeillut sähkösavukkeita. Kokeiluun nuoria kannustavat kokeilunhalu ja kavereiden esimerkki. Sähkösavukkeita kokeilleista harvempi kuin joka kymmenes nuori ilmoitti kokeilun syyksi halun lopettaa tupakointi. Sähkösavukkeiden käyttö nuorten keskuudessa ei ole lisääntynyt sen jälkeen, kun ne tulivat markkinoilla 2010-luvun alkuvuosina.
Nuorten alkoholin käyttö ei enää vähene
Raittiiden nuorten osuus lisääntyi ja alkoholin käyttö ja humalajuominen vähenivät nuorten keskuudessa koko ajan vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä. Kahden viime vuoden aikana tämä myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen. Poikkeuksena on 18-vuotiaiden poikien humalajuominen, joka on edelleen vähentynyt.
Alaikäiset eivät asioi Alkossa
Alkoholijuomien myynnin ikärajan valvonta Alkossa ja kaupoissa toimii hyvin. Alaikäiset eivät pysty ostamaan juomia Alkosta itse, ja myös kaupoista vain harva on pystynyt itse hankkimaan alkoholia. Yksittäisissä vähittäismyyntiliikkeissä myynnin valvonta voi vielä pettää.
Lisätietoja
tutkija Jaana M. Kinnunen, Tampereen yliopisto, p. 040 190 1667, jaana.kinnunen(at)tuni.fi
professori Arja Rimpelä, Tampereen yliopisto, p. 050 569 8285, arja.rimpela(at)tuni.fi
asiantuntija Hanna Ollila, THL, p. 029 524 8617, hanna.ollila(at)thl.fi (tupakka)
yliopistonlehtori Anu Katainen p. 050 571 0055 anu.h.katainen(at)helsinki.fi (alkoholi)
neuvotteleva virkamies Meri Paavola, STM, p.02951 63343, meri.paavola(at)stm.fi (tupakka)
hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM, p. 0295 163 341, ismo.tuominem(at)stm.fi (alkoholi)
Liitteet: