Terveydeksi-ohjelman valtionavustushaut käynnistyvät pian
Terveydeksi -kansallinen terveys- ja hyvinvointiohjelman kolme valtionavustushakua avautuvat 9.1.2025. Avustusta on tarjolla tuetun työllistymisen IPS-työhönvalmennuksen vakiinnuttamiseen ennaltaehkäisyn vahvistamiseen suun terveydenhuollossa sekä Alueelliset hyvinvointipolut - elintapamuutoksen ja omahoidon tuen kehittämiseen, jonka haku toteutetaan yhteistyössä Suomi liikkeelle -ohjelman kanssa. Hakuajat päättyvät 14.2.2025 klo 16:15.
Terveydeksi -kansallinen terveys ja hyvinvointiohjelma avaa aikavälille 9.1.-14.2.2025 kaksi valtionavustushakua, jotka ovat osa Terveydeksi-ohjelman toimeenpanoa ja yhden, joka avataan yhteistyössä Suomi liikkeelle -ohjelman kanssa. Avustuksia on tarjolla yhteensä noin 5 miljoonaa euroa ja ne tulee käyttää maaliskuun 2027 loppuun mennessä.
- Tuetun työllistymisen IPS-työhönvalmennuksen vakiinnuttaminen
- Ennaltaehkäisyn vahvistaminen suun terveydenhuollossa
- Alueelliset hyvinvointipolut – Elintapamuutoksen ja omahoidon tuen kehittäminen
Avustuksia voidaan myöntää kunnille, hyvinvointialueille, kuntayhtymille, järjestöille, muille yleishyödyllisille yhteisöille ja yrityksille.
Haku 1: Tuetun työllistymisen IPS-työhönvalmennuksen vakiinnuttaminen
Valtionavustus on tarkoitettu tukemaan tutkimusnäyttöön ja kansainvälisiin laatukriteereihin perustuvan IPS-toimintamallin käyttöönottoa osana hyvinvointialueiden psykiatrisen hoidon ja kuntoutuksen palveluita niillä alueilla, jotka eivät vielä ole ottaneet mallia käyttöön.
Tuetun työllistymisen IPS-toimintamallilla edistetään mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden työmarkkinoille pääsyä, paluuta ja siellä pysymistä. Lyhenne IPS tulee englannin kielen sanoista Individual Placement and Support.
Avustuksiin on käytettävissä enintään 1,5 miljoonaa euroa ja se toteutetaan osana Terveydeksi-ohjelman toimeenpanoa.
Lisätietoa löytyy hakuilmoituksesta:
Haku 2: Ennaltaehkäisyn vahvistaminen suun terveydenhuollossa
Valtionavustuksia myönnetään suun terveydenhuollossa olemassa olevien hyvien ennaltaehkäisyn toimintamallien levittämisen ja edelleen kehittämisen tueksi. Hankkeiden tulee kohdentua erityisesti niihin väestöryhmiin, joilla on kohonnut riski suun sairauksiin. Avustus on tarkoitettu alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tukemiseen lisäämällä vaikuttavien keinojen käyttöä sekä vahvistamalla alueellista yhteistyötä.
Avustuksiin on käytettävissä enintään 1,5 miljoonaa euroa ja se toteutetaan osana Terveydeksi-ohjelman toimeenpanoa.
Lisätietoa löytyy hakuilmoituksesta:
Haku 3: Alueelliset hyvinvointipolut – Elintapamuutoksen ja omahoidon tuen kehittäminen
Alueelliset hyvinvointipolut -valtionavustuksella toteutettavissa hankkeissa kehitetään terveyttä edistävien elintapojen ja omahoidon tukea. Hankkeet kohdennetaan alueille, joilla on tietopohjaisesti tunnistettu tarve väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, ja joissa ei ole vielä kehitetty tällaisia toimenpiteitä tai toimenpiteiden määrä on ollut vähäinen. Avustuksen hakijan tulee olla hankekonsortio, joka koostuu useammasta organisaatiosta.
Avustuksen päämääränä on edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää terveys- ja hyvinvointieroja seuraavien tavoitteiden kautta:
- Saada aikaan positiivisia elintapamuutoksia valituissa väestöryhmissä.
- Ottaa käyttöön vaikuttaviksi todennettuja toimintamalleja ja lisätä alueellista yhteistyötä.
- Kehittää ja vakiinnuttaa alueellisia terveellisiä elintapoja edistäviä toimintamalleja.
Avustuksiin on käytettävissä enintään 2 miljoonaa euroa
Alueelliset hyvinvointipolut -avustushaun toteuttavat yhteistyössä hallituksen Suomi liikkeelle- ja Terveydeksi-ohjelmat.
Lisätietoa löytyy hakuilmoituksesta:
Seuraavaksi
Jokaisen valtionavustushaun kohdalla hakuajat päättyvät 14.2.2025 klo 16:15. Määräajan jälkeen lähetettyjä hakemuksia ei tulla käsittelemään.
Määräaikaan mennessä vastaanotetut hakemukset arvioidaan ja sosiaali- ja terveysministeriö tekee avustuspäätökset mahdollisimman pian kevään 2025 aikana. Hakemusten arvioinnissa käytetään kokonaisharkintaa.
Päätöksistä ilmoitetaan hakijoille kirjallisesti.
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Kasperi Holmberg, p. 0295 163 350
Erityisasiantuntija Piia Astila, p. 0295 163 390
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]
Valtionavustuksista ja niiden hakemisesta yleisesti voi lukea sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.
* Korjattu 20.12.2024 klo 14:11: IPS-hankkeen nimi oikeaksi.