Raskaussyrjintä on järkyttävän yleistä – näin ei voi jatkua!
Raskaussyrjintä on yksi työelämän keskeisistä tasa-arvo-ongelmista. Sosiaali- ja terveysministeriön juuri julkaiseman selvityksen mukaan joka neljäs raskaana oleva kokee työelämässä raskaussyrjintää. Tilanne on kestämätön.
Syrjintä vaikeuttaa naisten asemaa työelämässä ja voi vaikuttaa esimerkiksi rekrytointipäätöksiin, työsuhteiden jatkumiseen ja uralla etenemiseen. Syrjintä voi heijastua laajemminkin tietyn ikäisten naisten mahdollisuuksiin ja kokemuksiin työelämässä.
Tilastokeskuksen STM:lle toteuttama Väestötutkimus antaa ensimmäistä kertaa tietoa syrjintäkokemusten määrästä ja seurauksista koko väestön tasolla. Koetun syrjinnän määrän lisäksi tärkeä havainto on myös se, että syrjintäepäilyistä kerrotaan viranomaisille vain harvoin. Syyksi kerrotaan usein, ettei kertomisesta koeta olevan hyötyä. Myös asian eteenpäin viemisen seurauksia pelätään.
Yleisin koettu syrjinnän muoto on määräaikaisen työsuhteen jatkamatta jättäminen raskauden tai perhevapaalle jäämisen vuoksi.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien kokemuksia. Muuhun väestöön verrattuna raskaussyrjintäkokemuksia on huomattavan paljon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla. Heistä raskaussyrjintää on kokenut useampi kuin joka kolmas.
Hallitus on ryhtynyt toimiin raskaussyrjinnän poistamiseksi
On selvää, että uusia keinoja syrjinnän poistamiseksi tarvitaan. Hallitus on sitoutunut vähentämään raskaus- ja perhevapaasyrjintää. Hallitusohjelmassa on sovittu, että sen ehkäisyyn kohdistetaan tehokkaampia keinoja. Keinoja pohditaan parhaillaan kolmikantaisessa Työelämän tasa-arvo ja perhevapaat -työryhmässä, jota johtaa valtiosihteerini Laura Rissanen.
Työryhmä teettää myös oikeudellisen selvityksen raskaus- ja perhevapaasyrjinnästä. Selvityksestä saadaan tärkeää tietoa siitä, onko nykyinen oikeusjärjestelmä riittävä estämään syrjintää ja turvaamaan syrjintää kokeneiden oikeudet. Työryhmä pohtii sen pohjalta, mihin suuntaan esimerkiksi lainsäädäntöä olisi hyvä kehittää. Työryhmän työ jatkuu ensi vuoden helmikuuhun asti. Sen näkemykset syrjinnän vähentämisestä viedään käsiteltäväksi hallituksen puoliväliriiheen.
Raskaussyrjintä liittyy syntyvyydestä käytävään keskusteluun. Raskaussyrjintäselvityksen perusteella pelko, että raskaus voi vahingoittaa omaa asemaa työelämässä, on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Syrjintä tai sen pelko ei saa olla perheellistymisen este tai syy siihen, että toivotusta lapsiluvusta joudutaan luopumaan. Ratkaisuja alhaisen syntyvyyden juurisyihin käsitellään vastuulleni kuuluvassa hallituksen väestöpoliittisessa ohjelmassa. Senkin valmistuu puoliväliriiheen mennessä.
Jokaisella on oikeus syrjimättömään työelämään. Raskaus tai perhevapaa ei saa olla missään tilanteessa peruste syrjintään tai epätasa-arvoiseen kohteluun työpaikalla.
Sanni Grahn-Laasonen
Tasa-arvoasioista vastaava ministeri