Mielenterveys on jokaisen oikeus
Yleistyneet mielenterveysoireet vaativat ripeitä panostuksia palveluihin ja matalan kynnyksen mielenterveysapuun. Hallitusohjelma sisältääkin useita toimenpiteitä, joilla mielenterveyspalvelujen saatavuus ja vaikuttavuus pyritään turvaamaan. Palvelut eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan mielenterveyttä on tuettava kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.
Mielenterveyspalveluiden saatavuutta vaikeuttavat tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstövaje, palvelujen pirstaleisuus, pitkän korona-ajan aiheuttama hoitovelka ja siitä aiheutuneet hoitojonot. Pikavoittoja tässä tilanteessa ei ole, eikä hallitus niitä haekaan, vaan vaikuttavia ja kestäviä ratkaisuja.
Mielenterveyshäiriöt ovat yksi kansantaudeistamme
Mielenterveyden oireet ja psyykkinen kuormittuneisuus ovat kasvaneet. Myös mielenterveyden häiriöistä johtuvien sairauslomien määrä on kasvanut.
Ihmiselle itselleen mielenterveyden häiriö voi olla valtava tragedia, joka vie työ- ja toimintakyvyn joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Toisaalta hyvä mielenterveys on voimavara, joka parantaa kykyä selviytyä vaikeissakin tilanteissa ja kriiseissä.
Mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon panostaminen on sekä inhimillisesti että taloudellisesti viisasta. Menetämme valtavan työpanoksen mielenterveyden ongelmien takia.
Matalan kynnyksen palveluja vahvistetaan
Vuoteen 2030 ulottuva mielenterveysstrategia ohjaa pitkällä aikavälillä mielenterveyden edistämiseksi tehtävää työtä. Hallitus on sitoutunut strategian toteuttamiseen. Erityisen tärkeää on lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisy.
Mielenterveysalan ammattilaisten koulutusta on lisättävä siten, että se mahdollistaa hoidon painopisteen siirtämisen alkuvaiheen matalan kynnyksen peruspalveluihin.
Hallitus vahvistaa psykoterapiapalveluiden saatavuutta uudistamalla psykoterapeuttikoulutusta kaksiportaiseksi ja säätämällä ensimmäisen portaan koulutuksen maksuttomaksi.
Perustason mielenterveyspalveluissa on otettava käyttöön jo hyväksi havaittuja toimintamalleja, joiden avulla asiakas saa tarvitsemansa avun luukulta luukulle kulkematta.
Hallitus haluaa turvata lasten ja nuorten yhdenvertaisen pääsyn lyhytpsykoterapiaan tai muihin psykososiaalisiin palveluihin lasten ja nuorten terapiatakuulla.
Järjestöt tekevät ruohonjuuritasolla merkittävää työtä mielenterveyden edistämiseksi. Kun järjestöt otetaan mukaan mielenterveystyöhön, saamme uusia väyliä, joiden kautta mielenterveysavun saavutettavuutta voidaan parantaa.
Myös työelämässä voidaan edistää mielenterveyttä
Työelämä muuttuu, samoin työympäristöt. Teemme yhä enemmän tietotyötä, joka kuormittaa eri tavalla kuin fyysinen työ. Siksi monissa ammateissa on alettu yhä enemmän kiinnittää huomiota mielenterveyttä edistävään työympäristöön.
Riskien hallinta ei yksin riitä, vaan myös työn ja työympäristön voimavarojen vahvistaminen on tärkeää. Yhteisöllisyys, mahdollisuus oppia uutta, kehittyä työssään ja saada tarvittaessa tukea työyhteisössä ovat asioita, jotka pitävät yllä hyvää mielenterveyttä.
Mielenterveyden edistäminen työpaikoilla on paitsi mahdollista, myös kannattavaa. Hyvinvoivat työntekijät tekevät tuottavaa työtä ja vaikuttavat koko organisaation menestykseen.
Hyvä mielenterveys on Euroopan unionin yhteinen tavoite
Euroopan komissio julkaisi kesäkuussa 2023 tiedonannon kokonaisvaltaisesta, poikkihallinnollisesta lähestymistavasta mielenterveyteen. Tiedonannon tavoitteena on, että mielenterveys otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa, kaikilla politiikan tasoilla ja osa-alueilla.
Suomella on ollut merkittävä rooli tiedonannon valmistelussa yhdessä muiden jäsenmaiden kanssa. Hallitus on vahvasti sitoutunut mielenterveysoikeuksien ja hyvän mielenterveyden edistämiseen.
Kaisa Juuso
Sosiaali- ja terveysministeri
Sanni Grahn-Laasonen
Sosiaaliturvaministeri
Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä. Kansainvälisen mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti. Tänä vuonna mielenterveyspäivän teemana ovat mielenterveysoikeudet.