Mielenterveyden edistämisen periaatepäätös on julkaistu
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen mielenterveyden edistämisestä. Periaatepäätös sisältää ministeriöiden ja muiden toimijoiden mielenterveyden edistämisen toimenpiteet vuosille 2024–2027. Periaatepäätöksen toimeenpano on jo käynnistynyt.
Vastuu mielenterveyden edistämisestä ja ongelmien ehkäisemisestä kuuluvat kaikille yhteiskunnan toimijoille ja hallinnonaloille sekä niiden eri tasoille.
Mielenterveyden edistäminen tarkoittaa erilaisia ihmisen voimavaroja vahvistavia toimintoja ja toimenpiteitä, jotka auttavat toimimaan arjessa ja sen muutoksissa sekä kriiseissä.
Mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia voidaan vahvistaa tietoisesti yhteiskunnan konkreettisilla toimenpiteillä, joita ovat esimerkiksi väestön mielenterveysosaamisen vahvistaminen, perheiden ja parisuhteiden tukeminen sekä kiusaamisen vastainen työ varhaiskasvatuksessa ja kouluissa.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso korostaa mielenterveyden edistämisen olevan merkittävä tekijä mielenterveystyön kehittämisessä.
–Meidän on jatkuvasti työskenneltävä suomalaisten mielenterveyden parantamiseksi. Mielenterveyden edistämisen periaatepäätös nostaakin pöydälle konkreettisia toimenpiteitä, joita voimme paikallisella ja kansallisella tasolla ryhtyä toteuttamaan, ministeri Juuso avaa.
Periaatepäätös luo suuntaa yli sektorien ulottuvalle mielenterveystyölle
Juuri julkaistu mielenterveyden edistämisen periaatepäätös kuvaa poikkihallinnollisia mielenterveyden edistämisen ja itsemurhien ehkäisyn sekä SOTE-palvelujen monialaisen yhteistyön kehittämisen toimenpiteitä vuosille 2024–2027.
Mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksessä esitetyt toimenpiteet jakautuvat kuuden pääteeman alle.
- Mielenterveys pääomana
- Lasten ja nuorten mielenterveyden rakentuminen arjessa
- Mielenterveysoikeudet
- Ihmisten tarpeiden mukaiset, laaja-alaiset palvelut
- Hyvä mielenterveysjohtaminen
- Itsemurhien ehkäisy
Mielenterveyden edistämisen periaatepäätös on laadittu laaja-alaisessa yhteistyössä eri ministeriöiden, laitosten, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Toimeenpanon etenemisestä ja seurannasta vastaa mielenterveysstrategian ministeriöiden välinen yhteistyöryhmä.
Periaatepäätöksen toimenpiteet pohjautuvat mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman tavoitteisiin.
Mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen ruotsinkielinen käännös julkaistaan välittömästi sen valmistuttua.
Seuraavaksi
Mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen toimeenpano etenee vuoden 2025 alusta. Toimeenpanosuunnitelma tarkentuu työn edetessä. Suunnitelman tarkoituksena on varmistaa tulevien toimenpiteiden systemaattinen arviointi.
Periaatepäätöksen toimenpiteiden tuleva koordinointi, arviointi, tuki ja seuranta edellyttävät eri ministeriöiden ja muiden keskeisten sidosryhmien välistä tiivistä yhteistyötä. Tätä varten muodostetaan poikkihallinnollinen, laaja-alainen ohjausryhmä ja nimetään toimeenpanoa varten sihteeristö.
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Soile Ridanpää, p. 0295 163 506
Lääkintöneuvos Helena Vorma, p. 0295 163 388
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]