Lääkkeiden annosjakelupalvelua kehitetään, jotta palvelun laatu ja lääkitysturvallisuus voidaan varmistaa
Lääkkeiden annosjakelua kehitetään hallitusohjelman mukaisesti. Tavoitteena on varmistaa lääkitysturvallisuus ja henkilöstöresurssien tehokas käyttö. STM tilaa Fimealta selvityksen, jossa määritellään toimijoiden tehtävät, vastuut sekä toiminnan vähimmäisvaatimukset.
Lääkkeiden koneellisessa annosjakelussa lääkkeitä toimitetaan kerta-annoksiin pakattuina yleensä noin kahden viikon erissä. Toiminta on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana merkittävästi: aikaisemmin lääkkeet jaettiin käsityönä annosdosetteihin paikallisesti apteekeissa, mutta sittemmin pakkaaminen on koneellistunut ja muuttunut suuren mittakaavan toiminnaksi.
Vuonna 2023 laaditussa selvityksessä todetaan, että lainsäädäntöön tarvitaan tarkemmat vaatimukset lääkkeiden annosjakelupalvelulle. Myös onnettomuustutkintakeskus on tehnyt tutkinnassaan huomioita siitä, kuinka lääkitysturvallisuutta voisi parantaa.
– Toiminnan luonne on muuttunut merkittävästi ja nyt on tarpeen päivittää lainsäädäntöä ja toiminnan ohjausta vastaamaan nykytarpeita. Tarvitsemme selkeyttä muun muassa eri toimijoiden tehtäviin, vastuisiin ja tietojärjestelmävaatimuksiin, toteaa asiantuntija Aleksi Westerholm STM:stä.
Selkeyttä kaivataan myös annosjakelupalvelun rahavirtoihin sekä kilpautuksiin, joita varten on tarpeen määritellä hyvät käytännöt. Annosjakelupalvelua tarjoavat avohuollon apteekit ja hankkijana on yleensä hyvinvointialue. Kilpailutuksen kohteena on annosjakelupalvelu, mutta käytännössä asiakas hankkii myös muut kuin annosjaellut lääkkeet kilpailutuksen voittaneesta apteekista.
Fimean laatimaan selvitykseen koostetaan annosjakelupalvelun kehittämistarpeet ja laaditaan ehdotus annosjakelun toimijoiden tehtävistä ja vastuista sekä vähimmäisvaatimuksista palvelun laadulle. Selvityksen osana päivitetään opas koneellisen annosjakelupalvelun hyvistä toimintatavoista.
– Selvitys tullaan tekemään tiiviissä yhteistyössä keskeisten sidosryhmien ja viranomaisten kanssa. Tämä on olennaisen tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta, toteaa kehittämisasiantuntija Leena Reinikainen.
Lisätietoja:
asiantuntija Aleksi Westerholm, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 763, aleksi.westerholm(at)gov.fi
kehittämisasiantuntija Leena Reinikainen, Fimea, p. 0295 223 520, leena.reinikainen(at)fimea.fi