Kysyimme sidosryhmien näkemyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteista

Sosiaali- ja terveysministeriö kokosi yhteen sidosryhmien näkemyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteista. Saatujen vastausten perusteella periaatteiden uskottiin toteutuessaan lisäävän päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta sekä alueellista yhdenvertaisuutta palvelujen saatavuudessa.
Julkaisu sidosryhmien näkemyksistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteisiin perustuu 123 organisaation vastauksiin. Vastauksia saatiin eniten järjestöiltä ja hyvinvointialueilta, mutta myös tutkimusorganisaatioilta, viranomaisilta ja yrityksiltä. Ehdotetut palveluvalikoiman periaateaihiot - ihmisarvon kunnioittaminen, tarveperiaate ja kustannusvaikuttavuus - saivat sidosryhmiltä pääosin kannatusta, vaikka haasteitakin tunnistettiin.
Ihmisarvon kunnioittaminen korostaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja syrjimättömyyttä. Ihmisarvon kunnioittamisessa on kyse keskeisestä sosiaali- ja terveydenhuollon arvopohjasta, mikä näkyy vahvasti myös lainsäädännössä ja ammattietiikassa. Tarveperiaate painottaa resurssien kohdentamista suurimpiin ja vakavimpiin tuen ja hoidon tarpeisiin. Tarveperiaatteen todettiin olevan jo käytössä, mutta samalla tarpeen määrittely ja arviointi koettiin haastavana. Kustannusvaikuttavuus ja vaihtoehtoiskustannusten arviointi koettiin tärkeiksi lähtökohdiksi sidosryhmien vastauksissa, mutta niiden mittaamista ja arviointia pidettiin haastavana erityisesti sosiaalihuollossa ja ennaltaehkäisevissä toimissa.
Osa vastaajista oli huolissaan ennaltaehkäisevien tai varhaisen tuen palvelujen asemasta. Toisaalta huoli liittyi tarveperiaatteeseen ja toisaalta kustannusvaikuttavuusperiaatteeseen. Vastaajat kokivat ristiriitaisena sen, että suurempi ja vakavampi tarve priorisoitaisiin vähäisemmän tarpeen tai ennaltaehkäistävissä olevien tarpeiden edelle. Vastaavasti huolta aiheutti ennaltaehkäisevien toimien kustannusvaikuttavuuden osoittaminen, silloin kun vaikuttavuus näkyy vasta pidemmän ajan päästä ja vaikutukset voivat hajautua laajemmin eri sektoreille.
Saatujen vastausten perusteella periaatteiden uskottiin toteutuessaan lisäävän päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta sekä alueellista yhdenvertaisuutta palvelujen saatavuudessa. Vastaajat toivat myös esiin, että käytännössä taloudelliset reunaehdot voivat vaikeuttaa periaatteiden toteutumista. Tämä puoltaa periaatteiden sisällyttämistä lainsäädäntöön ja selkeää ohjeistusta niiden soveltamiseen päätöksenteon eri tasoilla.
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoimaan liittyvää sääntelyä. Sääntelyssä tullaan määrittelemään ne periaatteet, joiden mukaan palvelut ja menetelmät joko kuuluvat sosiaali- tai terveydenhuollon palveluvalikoimaan tai rajataan ulkopuolelle. Jatkamme säädösvalmistelua ja otamme huomioon saadun sidosryhmäpalautteen lisäksi myös kansalais- ja ammattilaiskyselyiden pääviestit. Molemmista kyselyistä julkaistaan toukokuussa raportit.
Lisätietoja
Leini Sinervo, erityisasiantuntija, etunimi.sukunimi@gov.fi
Suvi Mäklin, erityisasiantuntija, etunimi.sukunimi@gov.fi