Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kotihoidon uudistus tähtää siihen, että palvelut kohdennetaan oikein

Sosiaali- ja terveysministeriö
26.4.2018 17.43
Tiedote

Parhaillaan käynnissä olevalla koti- ja omaishoidon uudistuksella halutaan varmistaa, että asiakkaat saavat oikein kohdennettua ja oikea-aikaista tukea.

Uudistuksen lähtökohtana on asiakaslähtöisyys: tarjottavat palvelut perustuisivat asiakkaan elämäntilanteen huolelliseen arviointiin ja sen perusteella tehtävään asiakassuunnitelmaan. Tätä varten on luotu toimintamalli, maakunnallinen asiakas- ja palveluohjaus.

Myös omaishoitajien tilanne helpottuu, kun kiertävät perhehoitajat voivat toimia omaishoitajien vapaapäivien sijaistajina.

Palvelut yhdeltä luukulta – asumiseen lisää vaihtoehtoja

Maakunnallinen asiakas- ja palveluohjaus on toimintamalli, jonka avulla palvelut voidaan jatkossa kohdentaa paremmin erilaisille asiakasryhmille. Asiakkaalle malli näyttäytyy siten, että palvelut saa yhden luukun periaatteella ja että ensimmäinen yhteydenotto käynnistää palvelutarpeen arvioinnin.

Apua tarvitsevat erityisesti paljon palvelua käyttävät, sillä usein he ovat yli 85-vuotiaita eivätkä itse yksin tai omaisten tukemana pysty hallinnoimaan tai hallitsemaan useita erilaisia tukia ja palveluja.

Kotihoidossa on oltava valmiit mallit siihen, miten toimitaan akuutti- ja kriisitilanteissa ja erityisesti siirtymissä - esimerkiksi siirryttäessä sairaalasta kotiin sekä kuntoutukseen.

Osaava henkilöstö on kotihoidon ydin. Kun henkilöstö otetaan mukaan koti- ja omaishoidon toiminnan kehittämiseen, pystytään hyödyntämään hyvien ja kokeneiden hoitajien osaaminen kaikkien hyödyksi.

Asumisen ja palvelun yhdistämisessä etsitään erilaisia tapoja järjestää oma asuminen jo ennen kuin on säännöllisen palvelun tarvetta. Koti- ja omaishoidon uudistus tuottaakin tietoa myös siitä, mihin asioihin asumisen ja palvelun osalta kannattaisi maakunnissa ja kunnissa kiinnittää juuri nyt huomiota.

Koti- ja omaishoidon uudistus on yksi hallituksen kärkihankkeista, ja se tuottaa toimivia malleja maakunta- ja sote-uudistukseen.

Pikalinkit koti- ja omaishoidon uudistuksen (I&O-kärkihanke) sisältöön:

Lue lisää myös

Lisätietoja
Anja Noro, projektipäällikkö, p. 0295 163 006, [email protected]
Satu Karppanen, neuvotteleva virkamies, p. 0295 163 549, [email protected]

Kuva: Joel Jyränti

Hyvät käytännöt I&O alueuudistus-arkisto kärkihankkeet sote-uudistus
Sivun alkuun