Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat
Koronavirusepidemian tilanne on rauhallinen – joitakin muutoksia tartuntatilanteessa on syytä seurata tarkasti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.7.2020 10.08
Tiedote 170/2020

Tänään 2.7.2020 julkaistun arvion mukaan koronavirusepidemia on Suomessa edelleen rauhallinen. Viikoittain tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat tapausmäärät ovat edelleen pieniä eikä tapausten määrässä ole todettu suurta vaihtelua kahteen edelliseen viikkoon verrattuna.

Laboratorioiden koronaviruksen testauskapasiteetti on tällä hetkellä yli 13 000 näytettä päivässä. Tämä ylittää sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tavoitteen eli 10 000 näytteen päivittäisen testauskapasiteetin. Viimeisellä seurantaviikolla koronavirustestejä on tehty enemmän kuin edeltävällä viikolla. Positiivisten COVID-19-tapausten osuudessa testatuista näytteistä ei ole todettu suurta muutosta.

Suomessa on tavoitteena testata edelleen kaikki, joilla epäillään akuutin vaiheen koronavirustartuntaa. Testiin hakeutuminen hyvin matalalla kynnyksellä on erittäin tärkeää. Testauksen avulla voidaan selvittää tartuntalähteitä ja -ketjuja ja estää jatkotartuntoja. 

Koronavirustaudista parantuneita arvioidaan Suomessa olevan noin 6 700, eli yli 90 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. Arvio perustuu todettujen tapausten seurantaan kolmen viikon (21 vrk) ajalta.

Tällä hetkellä arvioitu viruksen tartuttavuusluku on 0,65-0,90. Luku on noussut hieman edellisiin viikkoihin verrattuna, mutta on edelleen alle yhden. Tartuttavuusluku eli R-luku kuvaa keskimääräistä uusien tartuntojen lukumäärää yhtä tartunnan saanutta kohden. Lukuarvo <1 tarkoittaa sitä, että epidemia supistuu.

Neljäntoista sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia tapauksia viimeisimmän seurantajakson (22.6.-28.6.) aikana. Eniten uusia tapauksia on todettu Helsingin ja Uudenmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.  

Vuodeosastoilla on hoidettavana 24 potilasta. Tehohoidossa ei ole tällä hetkellä koronavirusinfektioon sairastuneita potilaita. Sairaala- ja tehohoidon potilasmäärät kerrotaan THL:n viikoittaisessa tilannearvioraportissa, ja THL:n tilannekatsaussivuilla (maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin).

Tänään julkaistu tilannearvio sekä aiemmat tilannekuvat ovat THL:n sivuilla:

Koronavirusepidemian torjuntaan pyrkivän Suomen hybridistrategian vaikuttavuutta seurataan epidemiologisten, lääketieteellisten ja toiminnallisten mittareiden avulla. Strategian avulla pyritään estämään viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvaamaan terveydenhuollon kantokyky ja suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä.

STM ja THL tuottavat kerran viikossa tilannearvion epidemian tilasta sekä valtakunnallisesti että alueellisesti.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Taneli Puumalainen, THL, [email protected] (epidemiatilanne)
Professori Kari Auranen, THL, [email protected] (ennustemallit)
Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnusryhmä)

Sivun alkuun