Hallitus vahvistaa lasten ja nuorten neuropsykiatrista kuntoutusta 25 miljoonalla eurolla
Hallitus on varannut 25 miljoonan euron lisärahoituksen neuropsykiatrisesti oireilevien lasten ja nuorten Kela-kuntoutukseen ensi vuoden alusta alkaen.
Hallitusohjelmaan on mukaisesti hallitus kiinnittää erityistä huomiota neuropsykiatrisesti oireilevien lasten palveluihin, heidän perheidensä tukeen, oireiden nopeaan diagnosointiin ja avun piiriin pääsyyn.
Hallitusohjelmassa neuropsykiatrisesti oireilevien lasten ja nuorten kuntoutukseen varattiin 20 miljoonan euron lisärahoitus. Budjettiriihessä hallitus kasvatti lisärahoitusta 5 miljoonalla eurolla, jolloin rahoitus on yhteensä 25 miljoonaa euroa. Rahoitus ohjataan Kelan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen.
– Lisärahoitus tulee todella tarpeeseen. Sen ansiosta kuntoutusta voidaan järjestää nykyistä useammalle lapselle ja nuorelle, jolla on neuropsykiatrisia haasteita, esimerkiksi ADHD, ADD tai autismikirjon häiriö. Tuen ja kuntoutuksen tarve on kasvanut, ja moni perhe on jäänyt arjessaan liian yksin. Tämä huoli on kuultu, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.
Rahoitus ohjataan Kelan harkinnanvaraiseen kuntoutukseen
Kelan harkinnanvarainen kuntoutus täydentää muuta terveydenhuollon kuntoutusta. Kela on tiedottanut, että hallituksen esittämä lisärahoitus ohjataan lasten ja nuorten neuropsykiatrisiin kuntoutuspalveluihin, erityisesti LAKU-perhekuntoutukseen ja Oma väylä -kuntoutukseen.
LAKU-perhekuntoutus on suunnattu 5—15-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on diagnosoitu ADHD, ADD, autismikirjon häiriö tai Touretten oireyhtymä. Kuntoutuksen tarpeen tulee olla pitkäkestoista ja monimuotoista. LAKU-perhekuntoutukseen osallistuu lapsen tai nuoren lisäksi hänen läheisensä. Tavoitteena on tarjota tukea ja keinoja lapsen tai nuoren arkeen liittyvien asioiden ja toimintojen sujuvoittamiseksi ja arjen haasteista selviämiseksi.
Oma väylä -kuntoutus on suunnattu 16—29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat neuropsykiatristen häiriöiden vuoksi tukea työelämään ja opintoihin, arjen hallintaan ja sosiaalisiin tilanteisiin. Oma väylä -kuntoutuksen kohderyhmänä ovat nuoret, joilla on diagnosoitu autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä (Aspergerin oireyhtymä) tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD).
Lisätietoja:
Kaisu Harju-Kolkka, hallitussihteeri, p. 0295 163 245, [email protected]
sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Sakari Rokkanen, p. 0295 163 109, [email protected]