Ändringar som gäller särskild graviditetspenning, donationsdagpenning och specialvårdspenning sänds på remiss
Social- och hälsovårdsministeriet begär utlåtanden om de ändringar som föreslås i sjukförsäkringslagen och vissa andra lagar. De viktigaste ändringarna gäller särskild graviditetspenning, donationsdagpenning och specialvårdspenning. Utlåtanden kan lämnas till och med den 10 augusti 2025.
I utkastet till proposition föreslås att de riskfaktorer i fråga om arbetsuppgifter och arbetsförhållanden som berättigar till särskild graviditetspenning uppdateras så att de motsvarar vad som föreskrivs i statsrådets förordning om skydd för arbetstagare som är gravida, nyligen fött barn eller ammar mot agenser och andra faktorer som kan medföra risk i arbetet. I praktiken innebär detta att förteckningen över riskfaktorer kompletteras med fysikaliska och fysiska agenser som kan medföra en risk för arbetstagaren eller fostret. Det kan handla om till exempel buller, stötar, vibrationer, rörelser, manuell hantering av laster och psykisk eller fysisk belastning. Närmare bestämmelser om de riskfaktorer som avses i lagen kommer att utfärdas senare genom statsrådets förordning om verkställighet av sjukförsäkringslagen. Dessutom föreslås det att en gravid arbetstagare som kan fortsätta i sitt arbete på deltid i fortsättningen ska kunna få partiell särskild graviditetspenning.
Det föreslås ändringar i hur donationsdagpenningen bestäms, för att beloppet ska motsvara det faktiska inkomstbortfall som orsakas av tagande av organ, vävnad eller celler, eller deltagande i anknytande nödvändiga undersökningar. Folkpensionsanstalten kan betala donationsdagpenning som ersättning för inkomstbortfall till en person som donerar organ, vävnad eller celler i en situation där transplantationen är livsviktig för mottagaren.
I propositionen föreslås också att bestämmelserna om donationsdagpenning förtydligas. I lagen om utkomstskydd för arbetslösa och i pensionslagarna föreslås ändringar som är nödvändiga till följd av de ändringar som gäller donationsdagpenningen.
Bestämmelsen om specialvårdspenning ska enligt propositionsutkastet ändras så att rätt till specialvårdspenning har en försäkrad som deltar i sådan vård eller rehabilitering på nivån för specialiserad sjukvård som ges på grund av barnets sjukdom eller handikapp.
Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2026.
Utlåtanden om propositionen kan lämnas i tjänsten utlåtande.fi fram till den 10 augusti 2025 kl. 16.15.
Mer information
Eva Ojala, regeringsråd, tfn 0295 163 066, fornamn.efternamn@gov.fi (fram till den 6 juli)
Jaana Lukkarinen, jurist, tfn 0295 163 024, fornamn.efternamn@gov.fi (den 7–11 juli)
Kristiina Pitkäranta-Nykänen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 343, fornamn.efternamn@gov.fi (den 18 juli–10 augusti)