Förslaget till ny lag om funktionshinderservice på remiss
Social- och hälsovårdsministeriet har berett en reform av lagstiftningen om funktionshinderservice. Förslaget till ny lagstiftning är på remiss 17.2–4.4.2022.
Syftet med reformen är att förebygga och undanröja hinder som begränsar möjligheterna att uppnå likabehandling, delaktighet och deltagande i samhället för personer med funktionsnedsättning. Dessutom är målet att stödja ett självständigt liv för personer med funktionsnedsättning och främja självbestämmanderätten samt att garantera individuellt behovsprövad och tillräcklig service av god kvalitet.
Den gällande lagen om funktionshinderservice upphävs. Den nya lagen om funktionshinderservice ska innehålla bestämmelser om särskilda tjänster inom socialvården för personer med funktionsnedsättning. Det föreslås att paragraferna i klientavgiftslagen ändras så att de motsvarar den nya lagens tjänster.
Samtidigt görs ändringar i processen för serviceplanering och beslutsfattande i socialvårdslagen. I specialomsorgslagen kvarstår de paragrafer som gäller stärkt självbestämmanderätt, begränsning av de grundläggande fri- och rättigheterna och specialomsorger som är oberoende av en persons vilja.
Avsikten är att regeringspropositionen ska lämnas till riksdagen hösten 2022. Lagen träder i kraft redan den 1 januari 2023, när ansvaret för att ordna social- och hälsovårdstjänster överförs från kommunerna till välfärdsområdena. Lagen kommer dock att innehålla övergångsperioder, vilket innebär att de gamla besluten är i kraft högst två år och att de nya tjänsterna, såsom särskilt stöd för delaktigheten och stöd för beslutsfattande, träder i kraft den 1 januari 2025.
Ytterligare information:
Sirkka Sivula, jurist, tfn 0295 163 007
Anne-Mari Raassina, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 163 405
Eftersom en del av översättningarna blir klara efter att remisstiden har börjat, senast den 11 mars, förlängs remisstiden för svenskspråkiga med cirka en vecka. Utlåtanden på svenska kan lämnas fram till den 11 april 2022.
Frågor och svar om reformen av lagen om funktionshinderservice