Bestämmelserna om förtjänstskydd och arbetsvillkor ändras
Lagändringarna gällande graderingen av förtjänstskyddet och arbetsvillkoret godkändes vid statsrådets sammanträde den 27 juni 2024. Ändringarna gäller beloppet av inkomstrelaterad dagpenning, vad som tillgodoräknas i arbetsvillkoret för löntagare och kommunernas skyldighet att ordna möjlighet till rehabilitering, utbildning eller arbete för vissa arbetslösa arbetssökande. Syftet med de ändringar som görs i enlighet med regeringsprogrammet är att undanröja inkomstfällor och öka sysselsättningen.
Med lagändringarna strävar man efter en utgiftsanpassning på cirka 276 miljoner euro, och en sysselsättningsökning på cirka 18 700 personer. Ökningen av sysselsättningen beräknas stärka de offentliga finanserna med cirka 458 miljoner euro.
Beloppet av inkomstrelaterad dagpenning ska graderas
Den inkomstrelaterade dagpenningens belopp ska graderas så, att beloppet minskar om arbetslösheten blir långvarig. Den inkomstrelaterade dagpenningen ska sjunka första gången när arbetslöshetsdagpenning har betalats för 40 arbetslöshetsdagar, och andra gången när den har betalats för 170 arbetslöshetsdagar. Den inkomstrelaterade dagpenningen ska sjunka med 20 procent av den ursprungliga dagpenningen den 40 dagen, och med 25 procent den 170 dagen. Men den kan inte vara mindre än grunddagpenningen.
Bestämmelserna om arbetsvillkoret ändras
Lönesubventionerat arbete räknas i regel inte in i arbetsvillkoret i fortsättningen. Lönesubventionerat arbete som avtalats för att sysselsätta en person med nedsatt arbetsförmåga eller en långtidsarbetslös som fyllt 60 år ska man dock beakta 75 procent av de månader som tillgodoräknas i arbetsvillkoret efter de första 10 månaderna av det lönesubventionerade arbetet. Det lönesubventionerade arbetet förlänger granskningsperioden för arbetsvillkoret och beaktas i sin helhet när vissa påföljder inom utkomstskyddet för arbetslösa fullgörs eller när väntetiden för arbetsmarknadsstöd löper.
För närvarande har arbetssökande som fyllt 57 år i vissa fall rätt till lönesubventionerat arbete, och de kan då uppfylla arbetsvillkoret på nytt. Arbetskraftsmyndighetens och kommunens skyldighet att ordna sådant arbete upphör (den s.k. sysselsättningsskyldigheten). Även den rätt till sysselsättningsfrämjande service som en del 60 år fyllda har och som de nu kan delta i för att uppfylla arbetsvillkoret kommer att upphävas. Dessutom upphävs den skyddande bestämmelse som gäller personer som fyllt 58 år, enligt vilken nivån på inkomstrelaterad dagpenning för löntagare eller företagare inte kan sjunka om personen uppfyller arbetsvillkoret efter att ha uppnått åldersgränsen.
Republikens president ska stadfästa lagändringarna den 28 juni 2024. Ändringarna träder i kraft den 2 september 2024.
Mer information
Essi Rentola, direktör, tfn 0295 163 155, [email protected]
Veera Svahn, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 321, [email protected]