Lääkkeiden potilaskohtaisen annosjakelun hyvät toimintatavat
-
JulkaisijaSosiaali- ja terveysministeriö
-
JulkaisukategoriaRaportteja ja muistioita
-
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto PDF (259,7 kt )
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto PDF (88,8 kt )
-
Julkaisu saatavilla15.1.2016
- Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-3692-8
Lääkkeiden potilaskohtainen annosjakelu on palvelu, jossa apteekki tai sairaala-apteekki toimittaa potilaan säännöllisesti käyttämät lääkkeet jaeltuina annoskohtaisiin pusseihin tai annostelijoihin yleensä kahden viikon erissä. Jakelu voidaan tehdä koneellisesti tai manuaalisesti. Palvelun tarkoituksena on tukea muun muassa tarkoituksenmukaista lääkkeiden käyttöä, ehkäistä lääkityspoikkeamia ja vähentää tarpeettomia lääkehoidon kustannuksia.
Potilaskohtainen annosjakelupalvelu on pääosin perustunut paikallisesti sovittuihin toimintamalleihin. Palvelun laajentumisen ja toimintaympäristön muuttumisen myötä on tullut tarve määritellä valtakunnallinen toimintamalli.
Oppaan tarkoituksena on luoda raamit annosjakelun valtakunnalliselle toimintamallille. Valtakunnallinen toimintamalli lisää lääkitysturvallisuutta. Oppaassa huomioidaan paikallisten olosuhteiden tuomat erityistarpeet. Potilaskohtainen annosjakelupalvelu edellyttää toimintayksiköiden ja organisaatioiden rajat ylittävää moniammatillista yhteistyötä.
Toimintamalli koskee pääasiassa avoterveydenhuollossa tehtävää annosjakelupalvelua, jossa tyypilliset asiakkaat ovat kotihoidon ja palvelutalojen asiakkaita. Toimintamallia voidaan soveltaa myös laitoshoidossa ja tilanteissa, joissa potilas tai omainen hankkii palvelun itse. Päätös palveluun siirtymisestä tulee tehdä yksilöllisesti. Lisäksi siihen tulee kuulua aina potilaan lääkityksen tarpeen ja tarkoituksenmukaisuuden säännöllinen arviointi.