Sosiaali- ja terveysalan kansainvälisen rekrytoinnin laillistamisprosessin ja sitä tukevan koulutuksen asiantuntijaryhmä : Loppuraportti
-
JulkaisijaSosiaali- ja terveysministeriö
-
JulkaisukategoriaSosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita
-
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto PDF (798,6 kt )
-
Julkaisu saatavilla7.5.2024
- Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-7159-2
Sosiaali- ja terveysalan kansainvälisen rekrytoinnin laillistamisprosessin ja sitä tukevan koulutuksen asiantuntijaryhmän toimikausi oli 20.2.2023–31.3.2024. Asiantuntijaryhmän tehtävänä oli sosiaali- ja terveysalalla EU/ETA-maiden ulkopuolella koulutuksen suorittaneiden sairaanhoitajien, lääkäreiden ja hammaslääkäreiden laillistamisprosessin ja sitä tukevan koulutuksen mallien, kustannusten jakautumisen sekä ohjaus-, resurssi- ja säädösmuutostarpeiden arviointi ja muutosesitysten valmistelu vastuuministeriöiden yhteistyönä edistettäväksi.
Asiantuntijaryhmän ehdotuksen mukaan sairaanhoitajan laillistukseen tähtäävä toimintamalli koostuisi Valvira päätöksessään edellyttämästä harjoittelusta, kirjallisesta kuulustelusta ja käytännön tenttistä sekä riittävästä kielitaidosta. Lisäksi olisi saatavissa tarvittaessa kuulusteluihin valmentavia opintoja. Lisäksi asiantuntijaryhmä ehdottaa, että sairaanhoitajilla olisi mahdollisuus työskennellä rajoitetutulla toimiluvalla laillistukseen tähtäävän osaamisen täydentämisen aikana.
Asiantuntijaryhmän ehdotuksen mukaan lääkäreiden ja hammaslääkäreiden kuulusteluihin osallistuminen ensimmäisen kerran olisi hakijalle nykyistä hieman edullisempaa. Mikäli kuulustelun joutuu uusimaan, tästä syntyvä kustannus olisi hakijalle taas suurempi kuin nykyisin. Kielitaidon osalta asiantuntijaryhmä katsoo, että kielitaitovaatimus voisi olla nykyistä korkeampi.
Asiantuntijaryhmä ehdottaa, että valtio rahoittaisi pysyvästi laillistukseen tähtäävää osaamisen täydentämistä. Hakijat maksaisivat itse kuulusteluiden kustannukset.