Työelämän ja hyvän mielenterveyden toimenpideohjelma
Työelämän mielenterveysohjelma
Työelämän ja hyvän mielenterveyden toimenpideohjelma
STM038:00/2021 Kehittäminen
Ohjelman tavoitteena on lisätä työpaikkojen valmiutta tukea työntekijöiden mielenterveyttä. Työpaikkojen kyky hallita mielenterveyttä uhkaavia riskejä ja lisätä mielenterveyttä tukevia voimavaroja vahvistuu.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero STM038:00/2021
Asianumerot VN/25036/2020
Asettaja sosiaali- ja terveysministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.6.2021 – 31.12.2022
Asettamispäivä 24.5.2021
Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita
Marin
Strategiset kokonaisuudet Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi
Tavoite Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden parantaminen
Keino Valmistellaan mielenterveysstrategia
Tavoitteet ja tuotokset
Ohjelman tavoitteena on muuttaa työelämän näkökulma mielenterveyteen sekä kannustaa ja mahdollistaa työterveyshuollon asiantuntemuksen entistä parempi hyödyntäminen työyhteisön ja johtamisen kehittämisessä työpaikoilla. Lisäksi tavoitteena on siirtää mielenterveyden tuen painopiste ennaltaehkäisevään ja voimavaroja vahvistavaan toimintaan työpaikoilla.
Mielenterveyden tuki työpaikoilla – geneerinen malli työterveysyhteistyöhön -osahankkeessa (osahanke 1) luodaan toimintamalli henkistä työkykyä ja mielenterveyttä tukevaan työterveysyhteistyöhön työpaikoille ja työterveyshuoltoihin. Malli korostaa yhteistyön, osaamisen ja ennaltaehkäisyn periaatteita.
Mielenterveyden tuen keinot ja menetelmät työterveysyhteistyöhön –osahankkeessa (osahanke 2) levitetään työpaikkojen ja työterveyshuoltojen käyttöön aiemmin kehitettyjä ja vaikuttavaksi arvioituja mielenterveyttä tukevia keinoja ja menetelmiä.
Vaikuttavuustutkimuksen (osahanke 3) tarkoitus on tukea osahankkeiden 1 ja 2 toteutusta ja arvioida näiden hankkeiden tuloksia. Lisäksi vaikuttavuustutkimus kattaa viestinnän vaikuttavuuden arvioinnin.
Viestintähankkeen (osahanke 4) tehtävänä on mielenterveyteen ja mielenterveysongelmiin liittyvän stigman vähentäminen sekä työpaikkojen toimintakulttuurin muutoksen tukeminen.
Lähtökohdat
Mielenterveys on yhä tärkeämpi työkyvyn osatekijä työelämässä. Mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisystä on kiistatonta hyötyä sekä työhyvinvoinnille että työpaikoille. Uupumus tai masennusoireilu vähentävät työtehoa jo ennen vakavinta seurausta, työkyvyttömyyttä. Ohjelma on käynnistetty vahvistamaan mielenterveyttä ja ennaltaehkäisemään työkyvyn ongelmia. Ohjelmaan on perustettu ohjausryhmä, joka seuraa ja arvioi ohjelmaa sekä tukee ohjelman onnistumista.
Lisätietoja
Varhaisen tuen ja työkyvyn ongelmien ennaltaehkäisyn avulla voidaan työuria pidentää ja siten vaikuttaa työllisyysasteen kasvuun. Työelämän mielenterveysohjelmassa kehitetään myös uusi mielenterveyden tuen malli työterveysyhteistyöhön ja toteutetaan viestintäkampanja, jonka tarkoituksena on vähentää mielenterveysongelmiin liittyviä haitallisia uskomuksia. Toimenpiteiden vaikuttavuutta seurataan tutkimuksen avulla.
Työelämän ja hyvän mielenterveyden toimenpideohjelman käynnistyy helmikuussa 2021. Toiminta alkaa Työterveyslaitoksen toteuttamalla Mielenterveyden tuen työkalut -hankkeella. Tavoitteena on työkalupakki, josta työpaikat voivat valita itselleen sopivia työkaluja maksutta käyttöönsä. Ohjelmassa on neljä osahanketta. Ohjelmaan perustetaan ohjausryhmä, joka seuraa, arvioi ja tukee ohjelman etenemistä.
Strategian valmistelu
-
29.9.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
31.8.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
30.5.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
24.2.2022 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
14.9.2021 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
20.8.2021 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
20.8.2021 Sosiaali- ja terveysministeriö
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Vastamäki, Jaana
Erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
1.2.2021 – 31.12.2022
Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä