Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi
STM005:00/2019 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Palkka-avoimuuden vahvistaminen lisää yleistä palkkatietämystä, mahdollistaa palkkasyrjintään puuttumisen ja luo edellytyksiä korjata perusteettomia sukupuolesta johtuvia palkkaeroja.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero STM005:00/2019
Asianumerot STM/4932/2018
Asettaja sosiaali- ja terveysministeriö
Toimikausi/aikataulu 8.1.2019 – 15.3.2019
Asettamispäivä 8.1.2019
Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita
Rinne
Strategiset kokonaisuudet Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi
Tavoite Suomi tasa-arvon kärkimaaksi
Keino Palkkatasa-arvoa edistetään jatkamalla samapalkkaisuusohjelmaa
Tavoitteet ja tuotokset
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kolmikantaisen työryhmän käsittelemään palkka-avoimuutta palkkatasa-arvon saavuttamiseksi. Työryhmän tehtävänä on sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta:
1) tarkastella palkkauksen avoimuuteen liittyviä muutostarpeita,
2) arvioida lainsäädännöllisiä keinoja palkka-avoimuuden vahvistamiseksi ja kirjata niitä koskevat perustelut sekä
3) valmistella lainsäädäntöä ja muita toimenpiteitä koskevat johtopäätökset ja linjaukset hyödynnettäväksi jatkotyössä.
Lähtökohdat
Naisten ja miesten syrjimätön ja tasa-arvoinen palkkaus on työelämän tasa-arvokysymyksistä tärkeimpiä. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut hitaasti. Tehokkaampia keinoja tarvitaan, jotta naisten ja miesten palkkaero kapenee. Yksi keino samapalkkaisuuden edistämisessä on palkka-avoimuuden vahvistaminen. Euroopan komissio esittää jäsenvaltioille toimenpiteitä suosituksessaan samapalkkaperiaatteen vahvistamisesta palkkojen läpinäkyvyyttä lisäämällä (2014/124/EU). Suosituksella edistetään samapalkkaisuutta koskevan lainsäädännön tehokkaampaa toimeenpanoa.
Tasa-arvovaltuutetun valvontakäytännön perusteella vaikuttaa siltä, että syrjintätilanteet jäävät usein havaitsematta palkkojen huonon läpinäkyvyyden vuoksi. Myös palkkausjärjestelmien huono läpinäkyvyys ja vertailtavuus vaikeuttavat syrjintään puuttumista. Selvitysten mukaan palkkakartoitukset tehdään usein karkealla tasolla, ja palkkaerojen analysointi on jäänyt työpaikoilla vähäiseksi. Henkilöstön edustajat eivät aina osaa sanoa, onko kartoitus tehty.
Selvityshenkilö Jukka Maarianvaara on selvittänyt palkka-avoimuutta äskettäin julkaistussa selvityksessään. Sen yhtenä osana on johtopäätösten tekeminen oikeudellisen normiston kehittämistarpeista palkka-avoimuudessa. Selvityksessä suositellaan palkka-avoimuuteen liittyen useita, sekä palkkasyrjintää että palkkatasa-arvon edistämistä koskevia, lainsäädännöllisiä toimia. Lainsäädännössä voidaan parhaiten huomioida tasapuolisesti työnantajasektorien erilaiset lähtökohdat ja kaikkien työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet, muun muassa henkilötietojen suoja.
Palkka-avoimuuden vahvistaminen lisää yleistä palkkatietämystä, mahdollistaa palkkasyrjintään puuttumisen ja luo edellytyksiä korjata perusteettomia sukupuolesta johtuvia palkkaeroja.
Julkaisut ja raportit
-
Palkka-avoimuustyöryhmän loppuraportti PDF
2.4.2019
Asettaminen ja organisointi
-
Asettamispäätös PDF
8.1.2019 Sosiaali- ja terveysministeriö
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Kumpuvaara, Outi
Hallitussihteeri
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
8.1. – 15.3.2019