Digitalisaatio
Suomi on kansainvälisesti kärkimaita terveyden ja hyvinvoinnin sähköisessä tiedonhallinnassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon Kanta-palvelut ja työsuojeluvalvonnan sähköiset prosessit ovat esimerkkejä siitä.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on linjattu, että ihminen on tärkein myös digitalisaatioon liittyvässä kehittämisessä. Digitalisaation avulla muodostetaan parempaa tietoa, jotta ihmiset voivat tehdä parempia valintoja ja saada parempia palveluja. STM:n hallinnonalan asiakkaita ovat kansalaiset, viranomaiset, yritykset ja yhteisöt.
STM:n hallinnonalan digitalisaation visio vuoteen 2025:
Toimintojen onnistunut asiakaslähtöinen digitalisointi edellyttää, että koko hallinnonalan digitalisaatiota toteutetaan yhdessä ja koordinoidaan kokonaisuutena. Kaikki hallinnonalan virastot ja laitokset muodostivat yhteiset tavoitteet keväällä 2016. Digitalisaation linjaukset julkaistiin syyskuussa 2016 (linkki)
Kehittäminen on jaettu viiteen osa-alueeseen:
1.Terveellisen elinympäristön turvaaminen
Osa-alue sisältää ihmisille terveellisen elinympäristön turvaamisen tunnistamalla, ehkäisemällä ja poistamalla elinympäristössä esiintyviä terveyshaittoja.
2. Terveellisen työn turvaaminen
Osa-alue sisältää työsuojelun ja -terveyden toimet, joiden tavoitteena on ehkäistä, vähentää ja poistaa työssä sekä työoloista aiheutuvia vaaroja ja riskejä sekä varmistaa työntekijöiden terveys ja hyvinvointi.
3. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
Osa-alue käsittää laaja-alaisen ennaltaehkäisevän toiminnan ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tueksi ja sairauksien ehkäisemiseksi.
4. Sosiaali- ja terveyspalvelut
Osa-alue sisältää sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatioon liittyvät näkökulmat erityisesti kansallisten ratkaisujen osalta.
5. Seuranta ja tutkimus
Osa-alue on kaikkia osa-alueita läpileikkaava näkökulma. Siinä tarkastellaan digitalisaation mahdollisuuksia tiedon keruun, hyödynnettävyyden, luotettavuuden, vaikuttavuuden ja haluttavuuden näkökulmista.
Toimeentulon turvaamisen etuus- ja vakuutusjärjestely on rajattu linjausten ulkopuolelle, koska järjestelmän toimeenpanijoina ovat Kansaneläkelaitos, eläkevakuutusyhtiöt ja muut tahot.