Valtionavustuksia haettavana mielenterveysstrategian toteuttamiseen – tukea muun muassa koronavirusepidemian mielenterveysvaikutusten ehkäisyyn ja hoitoon
Sosiaali- ja terveysministeriössä on auennut kolme uutta valtionavustushakua. Avustukset kohdistuvat mielenterveysosaamisen vahvistamiseen kunnissa ja itsemurhien ehkäisyyn sekä työelämään kuntouttavien mielenterveyspalvelujen pilotointiin. Valtionavustuksilla tuetaan mielenterveysstrategian toteutumista.
Kuntien mielenterveysosaamisen vahvistamiseen ja itsemurhien ehkäisyyn tähtäävien hankkeiden tulee huomioida covid-19-epidemian vaikutuksia.
Sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii helpottamaan avustusten hakemista koronaviruksen aiheuttamassa kuormitustilanteessa: Rahoitusta voi nyt hakea kerralla kolmeksi vuodeksi. Myös hakuaikaa on pidennetty.
Hakuajat päättyvät 31.7.2020 klo 16:15, ei 30.7., kuten aiemmin kerroimme. (korjattu 11.5.2020).
Mielenterveysosaamisen vahvistaminen kunnissa
Mielenterveys on ihmisen ja yhteiskunnan inhimillistä pääomaa. Sanna Marinin hallitusohjelmassa tätä pääomaa pyritään kasvattamaan lisäämällä mielenterveysosaamista. Tällä valtionavustuksella toteutetaan mielenterveysstrategian painopisteitä ”mielenterveys pääomana” ja ”hyvä mielenterveysjohtaminen”.
Avustusta voivat saada hankkeet, joissa lisätään mielenterveysosaamista ja -taitoja sekä vahvistetaan hyvän mielenterveysjohtamisen edellytyksiä kuntien johtamisrakenteissa ja eri hallinnonalojen välisessä yhteistyössä sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä toteuttavilla yhdyspinnoilla.
Mielenterveysosaamisen vahvistamiseen tähtääville hankkeille on varattu vuosille 2020–2022 enintään 4,5 miljoonaa euroa. Avustuksia voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät sekä yleishyödylliset toimijat.
Avustusten hakuaika on 5.5.–31.7.2020. Kiinnostuneille järjestetään hakuinfo 18.5.2020. (tilaisuus streamataan). Hankkeiden tulee käynnistyä syksyllä 2020.
Itsemurhien ehkäisy
Kansalliseen mielenterveysstrategiaan sisältyy itsemurhien ehkäisyohjelma. Tällä valtionavustushaulla tuetaan ohjelmaa toimeenpanevia hankkeita. Avustusta voidaan myöntää itsemurhien ehkäisyn tehostamiseen alueilla, joissa itsemurhakuolleisuus on suurinta. Avustusta voivat saada myös hankkeet, joissa tuetaan itsemurhien ehkäisyohjelmassa tunnistettuja riskiryhmiä, vahvistetaan mielenterveystaitoja vaikeuksissa olevissa ja äkillisesti muuttuvissa työyhteisöissä tai ehkäistään yksinäisyyttä vanhuspalveluissa.
Avustuksiin on varattu yhteensä noin 4,6 miljoonaa euroa vuosille 2020–2022. Avustuksia voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät sekä yleishyödylliset toimijat.
Avustusten hakuaika on 5.5.–31.7.2020. Kiinnostuneille järjestetään hakuinfo 18.5.2020. (tilaisuus streamataan). Hankkeiden tulee käynnistyä syksyllä 2020.
Työelämään kuntouttavien mielenterveyspalvelujen ”IPS - sijoita ja valmenna!” -kehittämistä toteuttavat hankkeet
Työelämään kuntouttavien mielenterveyspalvelujen kehittäminen on osa kansallista mielenterveysstrategiaa. IPS-mallissa on kyse tuetun työllistymisen näyttöön perustuvan työhönvalmennuksen toteuttamisesta psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen integroituna palveluna. IPS-malli on tuottanut hyviä työllistymistuloksia erityisesti vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden keskuudessa. Malli ei vielä ole ollut Suomessa laajasti käytössä eikä sen vaikuttavuutta ole arvioitu Suomen kontekstissa.
Valtionavustushankkeissa mallinnetaan ne käytänteet, joilla tuetun työllistymisen näyttöön perustuva IPS-työhönvalmennus toteutuu psykiatriseen hoitoon ja kuntoutukseen integroituna palveluna.
Haettavana olevan valtionavustuksen määrä on yhteensä noin 5 miljoonaa euroa. Avustuksia voivat hakea kunnat ja kuntayhtymät. Haku valtionavustuksiin alkaa 5.5.2020 ja päättyy 31.7.2020 klo 16.15. Kiinnostuneille järjestetään hakuinfo 18.5.2020. (tilaisuus streamataan). Hankkeiden tulee käynnistyä syksyllä 2020.
Hakuasiakirjat ja lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla:
Valtionavustukset myöntää sosiaali- ja terveysministeriö.
Katso myös:
- Kansallinen mielenterveysstrategia THL:n verkkosivuilla
- Itsemurhien ehkäisyohjelma THL:n verkkosivuilla
Lisätietoja
Mielenterveyden osaamisen vahvistaminen kunnissa ja itsemurhien ehkäisy:
erityisasiantuntija Sarita Friman ([email protected]) puh. 0295 163349
Jaana Suvisaari, tutkimusprofessori, THL, puh. 029 524 8539, sähköposti: [email protected] (Kansallinen mielenterveysstrategia)
Timo Partonen, tutkimusprofessori, THL, puh. 029 524 8859, sähköposti: [email protected] (Itsemurhien ehkäisyohjelma)
Työelämään kuntouttavat mielenterveyspalvelut:
sosiaalineuvos Eveliina Pöyhönen ([email protected]) puh. 02951 63303
projektipäällikkö Helka Raivio, THL, puh. 029 524 7183, helka.raivio(at)thl.fi