Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Savolainen: Päätöksentekoa kehittämisrahoista siirrettävä alueille

Sosiaali- ja terveysministeriö
31.8.2006 9.10
Tiedote -

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeen ja kustannusten kasvuja on mahdollista hallita nimenomaan toimintakykyä ja hyvinvointia parantamalla. Päätöksentekoa sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisrahoista on siirrettävä alueille, totesi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen tulevaisuudesta Kansallisessa hyvinvointifoorumissa Kuusamossa puhunut valtiosihteeri Terttu Savolainen.

Useat kasvavat terveysongelmat, kuten aikuistyypin diabetes ja vanhusten luunmurtumat, ovat ehkäistävissä. Syyt näihin terveysongelmien tunnetaan hyvin ja niiden ehkäisyyn tulee tarttua viipymättä. Hoidon tarpeen ennakoidaan nykytrendien perusteella kaksinkertaistuvan lyhyessä ajassa. Onnistunutta ja tuloksellista ehkäisytyötä on tehty paikallisella tasolla monissa kunnissa ja sen tulisi rohkaista samanlaiseen työhön laajemmaltikin.

Valtiosihteeri Savolainen totesi ehkäisevän työn taantuneen. Se on otettava vakavana hälytyssignaalina, joka ennakoi terveysongelmien korjaamisen kustannusten karkaamista käsistä.

- Myös sosiaalisen syrjäytymisen ja päihteiden käytön haasteissa on ennaltaehkäisy vaikuttavampaa ja kustannustehokkaampaa kuin korjaava hoito.

Savolainen toi esille, että kunnissa ja maakunnissa ymmärretään hyvin terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tärkeys. Kunta- ja palvelurakennehankkeen aluekierroksen palautteissa vaadittiin terveyden edistämisen ja ehkäisyn huomioon ottamista uudistuksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja lääninhallitukset ovat myöntäneet hakumenettelyn kautta sosiaali- ja terveyssektorin kehittämishankkeiden avustukset. Valtiosihteeri Savolaisen mielestä päätöksentekoa niistä on tulevaisuudessa siirrettävä valtiolta maakuntiin.

- Kysymys on alueellisten voimavarojen suuntaamisesta. Painopisteet on alueiden hyvä valita itse. Tätä kautta maakuntien liittojen kiinnostus laaja-alaiseen hyvinvointitarkasteluun kasvaa.

Maakunnissa tehdään jo nyt hyvinvointiohjelmia ja tarkastellaan asukkaiden terveydentilaa ja sosiaalista hyvinvointia, muistutti Savolainen. Maakunnan kehittäminen ja asukkaiden hyvinvointi kulkevat hänen mukaansa käsi kädessä.

Sivun alkuun