Valtiosihteeri Johansson: Politiikan tekemiseen tarvitaan naisia ja miehiä
Naisten osuus kuntapäättäjinä kasvaa sitä mukaa, kun heidän osuutensa ehdokkaista lisääntyy. Nyt on kunnallisvaalivuosi ja kun ehdokasasettelu pääsee vauhtiin, puolueilla on oiva mahdollisuus vaikuttaa tasa-arvon parantamiseen. Kun ehdokkaat on asetettu, naisille on annettavaa tila ja näkyvyyttä myös vaalityössä, sanoi valtiosihteeri Stefan Johansson puhuessaan naistenpäivän päätapahtumassa Helsingissä perjantaina 7. maaliskuuta.
Politiikan tekemisen tulisi olla sellaista, että se kiinnostaa niin naisia kuin miehiäkin. Yhtäläisiä mahdollisuuksia kunnallispoliittisen uran luomiseen voidaan lisätä kokous- ja muita käytäntöjä muuttamalla. Myös pienten lasten vanhempia tarvitaan mukaan päättämään yhteisistä asioista. Vanhempainvapaajärjestelmän tasa-arvoistaminen parantaa myös pienten lasten äitien ja isien mahdollisuuksia vaikuttaa politiikassa. Päätöksenteossa tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä, jotta asioiden tarkasteluun saadaan mukaan monipuolista asiantuntemusta ja elämänkokemusta.
Naisten urakehityksen tukemiseksi tehdään määrätietoista työtä. Hallitus jatkaa aktiivista toimintaa sen puolesta, että naisia valitaan nykyistä enemmän johtotehtäviin - vaikkei ehdotuksia kiintiöistä tulekaan. Tämä tapahtuu muun muassa samapalkkaisuusohjelman kautta. Samapalkkaisuuden puute onkin tasa-arvomittaristomme heikoin lenkki, joka ei tahdo kestää edes EU-vertailussa. Asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen, sillä raa'at keskiarvot eivät kerro koko totuutta naisten todellisesta palkka-asemasta eri maissa.
Haluan naistenpäivän aattona rohkaista kaikkia naisia tuomaan oman osaamisensa pontevasti esiin myös työpaikalla. Tehkää näkyväksi osaamisenne ja ehdottakaa reippaasti palkankorotusta, jos olette mielestänne sen ansainneet, niin miehetkin ovat tehneet kautta aikojen. Tai kun seuraavan kerran vaihdatte työpaikkaa, älkää pyytäkö pienempää palkkaa kuin mies pyytäisi.