Hyppää sisältöön
Media

Valtio rahoittaa sosiaalialan kehittämistä 4 miljoonalla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.4.2004 8.50
Tiedote -

Sosiaalipalvelujen saatavuus turvataan koko maassa lisäämällä seudullista yhteistyötä palvelujen tuottamisessa. Lisäksi jokaiseen seutukuntaan tulee pitkällä tähtäyksellä yksi koko seutukuntaa palveleva päiväkoti, vanhusten palvelukeskus, sosiaalitoimisto tai lastensuojelun tai päihdehuollon yksikkö, joka asiakastyön lisäksi kehittää, kouluttaa ja arvioi uusia toimintatapoja. Nämä uudistukset sisältyvät sosiaalialan kehittämishankkeeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi avustusta 39 hankkeelle yhteensä 4 milj. euroa. Avustusten piiriin kuuluu noin 250 kuntaa. Hankkeet rahoitetaan valtion vuoden 2004 määrärahoista ja ne toteutetaan vuosina 2004-2006. Vuoden 2004 määräraha suunnattiin sosiaali- ja terveydenhuollon voimavaroista vuonna 2003 annetun asetuksen pohjalta.

Lääninhallitukset päättivät helmikuun 2004 loppuun mennessä hankkeista, joiden tavoitteena on mm. vanhusten palveluiden parantaminen ja lasten ja lapsiperheiden ongelmien ehkäisy. Lääninhallitusten päättämiin hankkeisiin suunnattiin 12,3 miljoonaan euroa. Ministeriön päätettäväksi jäi seudullisen palvelurakenteen uudistamiseen tähtäävät hakemukset ja eräät erityiskysymyksiin kohdistuvat hankkeet.

Valtionavustus suunnattiin hakemusten pohjalta seuraavasti:

1. Sosiaalipalvelujen seudullistaminen yleisesti (14 hanketta).

Kunnat paikallisista olosuhteista riippuen kokeilevat, kehittävät ja ottavatkäyttöön yhteisiä hallintomalleja ja tekevät sopimuksia palvelujen yhteisestä tuottamisesta ja hankkimisesta.

2. Lastensuojelun palvelurakenteen kehittäminen seudulliseksi (8 hanketta).

3. Vanhus- ja vammaispalveluiden palvelurakenteen kehittäminen seudulliseksi (5 hanketta).

4. Sosiaalityön ja eräiden erityispalvelujen seudullinen yhteistyö (4 hanketta).

Seudullisten hankkeiden lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö myönsi valtionavustusta hankkeille, joiden tavoitteena on parantaa kielellisten tai kulttuuristen vähemmistöjen sosiaali- ja terveyspalveluja.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee yhdessä Kuntaliiton kanssa hankkeita, jotta ne edistyvät tavoitteiden mukaan. Suomen Kuntaliitto organisoi seutuhankkeiden tueksi asiantuntijaneuvontaa.

Lisätietoja: www.kunnat.net ja www.stm.fi katso Hankkeet, Sosiaalialan kehittämishanke, sosiaalihankkeen kehittämistuet tai erikoistutkija Pirjo Marjamäki puh. (09) 160 73228, 050-3806524, [email protected] .

Sivun alkuun