Uusi maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilaki voimaan vuoden 2016 alussa
Uudessa laissa määritellään tapaturma sekä lääketieteellinen syy-yhteys tapaturman ja vamman tai sairauden välillä. Lakiin on kirjattu myös huomattavasti yksityiskohtaisemmin ne olosuhteet, joissa sattunut vahinko korvataan työtapaturmana tai ammattitautina.
Maatalousyrittäjien ja apurahansaajien työtapaturmia ja ammattitauteja koskeva lainsäädäntö on uudistettu työntekijöitä ja muita yrittäjiä koskevan uuden työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisesti.
Uuteen maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilakiin on kirjattu vakuutetun oikeudet ja velvollisuudet, jotka nyt ovat osittain olleet ratkaisu- ja oikeuskäytännön varassa.
Uudessa laissa määritellään tapaturma sekä lääketieteellinen syy-yhteys tapaturman ja vamman tai sairauden välillä. Lakiin on kirjattu myös huomattavasti yksityiskohtaisemmin ne olosuhteet, joissa sattunut vahinko korvataan työtapaturmana tai ammattitautina. Laissa säädetään myös useita määräaikoja, joilla nopeutetaan korvauskäsittelyä.
Järjestelmän rahoitukseen ja turvan toimeenpanoon ei tule muutoksia. Myös etuudet ja niiden taso säilyvät pääosin ennallaan.
Myöskään vakuuttamisen osalta uusi laki ei tuo muutoksia. Maatalousyrittäjälle ja apurahansaajalle, jolle vahvistetaan pakollinen maatalousyrittäjän eläkelain mukainen vakuutus (MYEL-vakuutus), vahvistettaisiin samalle ajalle ja samasta työstä myös maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen pakollinen työajan vakuutus. Myös pakolliseen MYEL-vakuutukseen kuulumaton maatalousyrittäjä voisi edelleen vapaaehtoisella työajan vakuutuksella vakuuttaa itsensä työtapaturmien ja ammattitautien varalta.
Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista torstaina 6. elokuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan samanaikaisesti uuden työtapaturma- ja ammattitautilain kanssa 1. tammikuuta 2016.
Lisätietoja
Hallitussihteeri Tiina Muinonen, p. 02951 63185, [email protected]