Työryhmä koti- ja vapaa-ajan tapaturmista
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että Kansanterveyslaitokseen perustetaan koti- ja vapaa-ajan tapaturmien torjuntatyön vastuuyksikkö. Tapaturmien torjuntatyön vahvistamista tarvitaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, jossa Kansanterveyslaitoksella on jo monipuolinen terveyden edistämisen osaaminen. Työryhmä ehdottaa myös viisivuotisen (2004-2008) koti- ja vapaa-ajan tapaturmien torjuntatyön toimintaohjelman toteuttamista. Ohjelman painoalueiksi ehdotetaan ikääntyneiden tapaturmien, liikuntatapaturmien ja alkoholiin liittyvien tapaturmien ehkäisy. Näillä alueilla tapaturmaongelma on selkeästi vaikeutunut, ja ehkäisytyötä on tehostettava.
Työryhmä ehdottaa, että toimintaohjelman rahoitus koottaisiin useista eri lähteistä. Vuoden 2004 rahoitukseksi ehdotetaan vähintään miljoonaa euroa, josta puolet tulisi sosiaali- ja terveysministeriöltä ja Kansanterveyslaitokselta. Muiksi rahoittajiksi työryhmä ehdottaa sisäasiainministeriötä, vakuutusyhtiöitä, ALKO:a ja Raha-automaattiyhdistystä. Toimintaohjelman aikana tulisi toiminnalle rakentaa pysyvä rahoitusjärjestelmä.
Taustaa
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmissa kuolee joka vuosi noin 2 100 suomalaista. Määrä on noin 80 prosenttia kaikista tapaturmaisista kuolemista (yhteensä 2 700). Yleisimmät kuolemaan johtavat tapaturmalajit ovat kaatumiset, alkoholimyrkytykset, hukkumiset, tukehtumiset, paleltumiset ja palotapaturmat. Suomessa koti- ja vapaa-ajan tapaturmiin kuolee enemmän ihmisiä kuin muissa EU-maissa.
Vuonna 2001 tapaturmat aiheuttivat sairaaloille runsaat 110 000 hoitojaksoa. Noin 70 prosenttia sairaaloissa ja terveyskeskuksissa hoidetuista tapaturmapotilaista oli hoidettavana koti- ja vapaa-ajan tapaturman takia. Kaiken kaikkiaan arvioidaan, että vuosittain sattuu noin 700 000 vammaan johtavaa koti- ja vapaa-ajan tapaturmaa. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien takia työstä on poissa enemmän ihmisiä kuin työtapaturmien takia.
Vammaan johtavista koti- ja vapaa-ajan tapaturmista yleisimpiä ovat liikuntatapaturmat. Niiden määrä on kasvanut koko ajan. Liikuntatapaturmissa vammat eivät kuitenkaan ole kaikkein vakavimpia. Toiseksi eniten tapaturmia sattuu kotona ja kotiympäristössä. Näistä yleisimpiä ovat korjaustöissä, ruuan valmistamisessa ja kotona liikkumisessa sattuvat tapaturmat. Myös kodin lähiympäristössä sattuu paljon tapaturmia. Tyypillinen tapaturma on kaatuminen tai liukastuminen esimerkiksi ostosmatkalla.
Nuoret miehet ja ikääntyneet naiset ovat tapaturmien riskiryhmiä. Yli neljäsosa 15-24 vuotiaista miehistä joutuu vuoden aikana tapaturmaan. Myös 25-54 -vuotiaiden miesten tapaturmat ovat lisääntyneet. Ikääntyneiden kaatumisvammat ovat nelinkertaistuneet 25 viime vuoden aikana. Lasten vakavat tapaturmat puolestaan ovat vähentyneet parinkymmenen viime vuoden aikana. Kaiken kaikkiaan koti- ja vapaa-ajan tapaturmien määrä on pitkällä aikavälillä lisääntynyt, kun samanaikaisesti liikenne- ja työtapaturmien määrä on vähentynyt. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmista arvioidaan aiheutuvan neljän miljardin euron kustannukset vuodessa.
Ennaltaehkäisyssä vähän voimavaroja
Tapaturma-alan järjestelmien ja rakenteiden kehittämisessä koti- ja vapaa-ajan tapaturmaongelmaa ei ole otettu huomioon. Liikenne- ja työtapaturmien ehkäisyyn ja seurantaan on kehitetty omat organisaatiot ja rahoitusjärjestelmät. Torjuntatyötä rahoitetaan lakisääteisellä vakuutusjärjestelmällä. Lisäksi molemmilla aloilla on kuolemantapauksia selvittävä tutkijalautakuntajärjestelmä. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmiin ei ole rakennettu vastaavia järjestelmiä. Samoin sieltä puuttuu vastuuyksikkö, johon asioiden hoito olisi keskitetty. Torjuntatyötä on tehty hajanaisesti ja heikosti resursoituna. Myös alan tutkimustoiminta on vähäistä ja tilastointi puutteellista.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmatyön vahvistamista selvittäneen työryhmän puheenjohtajana on ollut kansliapäällikkö Markku Lehto ja sihteerinä ylitarkastaja Merja Söderholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Työryhmän muistio luovutettiin sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreelle ja peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle 28.11.2003.
Muistio Koti- ja vapaa-ajan tapaturmatyön vahvistaminen (Työryhmämuistioita 2003:29) on verkossa osoitteessa www.stm.fi> julkaisut > työryhmämuistiot
Lisätietoja: ylitarkastaja Merja Söderholm, STM, p. 09-160 74028