Tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisemisessä riittää käytännön haasteita
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviikon aiheena on tänä vuonna tuki- ja liikuntaelinten sairauksien ehkäisy, hoito ja kuntoutus. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat Euroopan yleisin työperäinen ongelma. Suomessa hoito- ja hoivatyön sekä rakennusalan työntekijöillä on suuri riski sairastua tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin. Valtiosihteeri Terttu Savolainen avasi Työterveys- ja työturvallisuusviikon Helsingissä maanantaina 22. lokakuuta toteamalla, että kun lainsäädäntö on kunnossa, niin nyt tarvitaan tehostettuja käytännön toimia.
Avajaisseminaarissa esiteltiin useita hyviä esimerkkejä käytännön työelämästä. Ergonomia on osa Itellan OYJ:n työhyvinvointistrategiaa, kertoi työhyvinvointipäällikkö Pirjo Talvela-Blomqvist. Työpäällikkö Heikki Jalkanen Rakennusliike Lujatalo Oy:sta kertoi, miten työntekijät kehittivät itse työmaalla parempia työmenetelmiä. Työsuojelupäällikkö Kirsi Haapalaakso HYKS:n kirurgian ergonomiatyöryhmästä kertoi, miten sairaalassa opastetaan ergonomian hyviin käytäntöihin ja mitä uudistuksia HYKS:n ergonomiatyöryhmä on saanut aikaan. Kuopion yliopiston hyvä käytäntö, ”ERGGI-ergonomiaa näyttöpäätetyöhön” on jo kopioitu Joensuun yliopistoon selvitti henkilöstöpäällikkö Marketta Rantama. Suomen Ergonomiayhdistys ja Suomen tuki- ja liikuntaelinliitto ry ovat aktiivisesti mukana ”Keveyttä työhön” kampanjan toteutuksessa.
”Työ on voitava tehdä aiheuttamatta työntekijän terveydelle haitallista tai vaarallista kuormitusta”, tiivistää johtaja Leo Suomaa sen, miten normiohjaus tukee tuki- ja liikuntasairauksien ehkäisyä. ”Työterveyshuollon tehtävänä on tehdä työolosuhteita koskevia toimenpide-ehdotuksia. Ne ovat ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden ehdotuksia työnantajalle. Työnantaja puolestaan huolehtii työolosuhteiden parantamisesta. Työ on voitava tehdä aiheuttamatta työntekijän terveydelle haitallista tai vaarallista kuormitusta.”
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat kansanterveysongelma
Suomessa tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat suurin syy ennenaikaiseen työstä pois jäämiseen. Vuonna 2005 Kela maksoi tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi sairauspäivärahaa noin 5,2 miljoonalta päivältä. Tässä arvioissa eivät ole mukana karenssipäivät eivätkä sellaiset lyhytaikaiset poissaolot, joista ei makseta korvausta. Jos ne otetaan mukaan, sairauspoissaolopäiviä on noin 7,2 miljoonaa päivää vuodessa. Tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvia sairauspoissaolopäiviä on naisilla noin 2,8 miljoonaa päivää ja miehillä noin 2,4 miljoonaa päivää. Tuki- ja liikuntaelinsairauksia on eniten teollisessa ja rakennusalan työssä ja toiseksi eniten terveydenhuollon ja sosiaalialan työssä.
Noin 8 000 työntekijää siirtyy vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle tuki- ja liikuntaelinten sairauksien vuoksi. Tällä hetkellä noin 64 000 työntekijää on työkyvyttömyyseläkkeellä näiden sairauksien vuoksi. Asiantuntijoiden arvioit vaihtelevat siitä, kuinka suuri osa työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu työstä tai työperäisistä sairauksista, sillä kaikki tuki- ja liikuntaelinten sairaudet eivät ole työperäisiä.
Lisätietoja sosiaali- ja terveysministeriöstä antavat ylitarkastaja Hannu Stålhammar (09) 160 73108 tai 0400 635081 ja johtaja Leo Suomaa (09) 160 73102 tai 040 506 5450,alustusten tiivistelmät http://fi.osha.europa.eu/topics