Hyppää sisältöön
Media

Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma vauhdittaa viranomaisten tasa-arvotyötä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.4.2015 15.48
Tiedote

Viranomaiset, joilla on toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma, edistävät tasa-arvoa Suomessa eniten ja monipuolisimmin. Tämä selviää sosiaali- ja terveysministeriön teettämästä selvityksestä, jossa arvioidaan sukupuolten tasa-arvon edistämistä viranomaisten toiminnoissa ja palveluissa.

Toiminnallisessa tasa-arvosuunnitelmassaan viranomainen määrittelee, miten se toiminnassaan tai palveluissaan edistää miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. Tätä työtä kutsutaan usein myös sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseksi.

Tasa-arvolaki ei kuitenkaan toistaiseksi velvoita viranomaisia tekemään suunnitelmaa. Selvityksen perusteella suunnitelmavelvoitteen säätäminen selkeyttäisi tasa-arvolain säännöksiä tasa-arvon edistämisestä ja voisi olla yksi keino edistää viranomaisten toiminnallista tasa-arvotyötä.

Nykyisissä toiminnallisissa tasa-arvosuunnitelmissa on myös parannettavaa. Erityisesti suunnitelmien pitäisi tuoda paremmin esille tasa-arvonäkemys eli kuvata, mitä tasa-arvo tarkoittaa viranomaisen eri toiminnoissa.

Selvitys viranomaisten toiminnallisesta tasa-arvosuunnittelusta 

Lisätietoja

Tutkija Inkeri Tanhua, WoM Oy, p. 044 7424557, [email protected]
Hallitussihteeri Terhi Tulkki, STM, p. 0295 163 229, [email protected]

 Sivun alkuun