Hyppää sisältöön
Media

Tasa-arvolain muutos tulossa voimaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2005 10.40
Tiedote -

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettua lakia koskeva muutos on tulossa voimaan. Tärkeimpiä muutoksia nykylakiin verrattuna on tasa-arvosuunnittelun täsmentäminen ja tasa-arvosuunnittelun ulottaminen oppilaitoksiin.

Vähintään 30 työntekijän työpaikoilla on vastedes laadittava sellainen tasa-arvosuunnitelma, joka kattaa selvityksen työpaikan tasa-arvotilanteesta, erittelyn naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin, naisten ja miesten palkkojen kartoituksen sekä suunnitelmat siitä, miten tasa-arvosuunnitelmassa esiin tulleisiin epäkohtiin puututaan. Tasa-arvovaltuutettu valvoo lain noudattamista ja voi asettaa suunnitelman teolle määräajan. Jos työnantaja tämänkin jälkeen laiminlyö suunnitelman laatimisen, sen tekemiselle voidaan asettaa uhkasakko.

Lakiin on tulossa useita muitakin muutoksia. Sukupuoleen perustuva häirintä tullaan määrittelemään syrjinnäksi, syrjinnän perusteella maksettavaan hyvitykseen oikeutettujen piiri laajenee ja palkkasyrjintää epäilevän luottamusmies voi saada tasa-arvovaltuutetulta yksittäisen työntekijän palkkatietoja.

Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina 14. huhtikuuta. Presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Laki tulee voimaan 1. kesäkuuta 2005.

Lisätietoja johtaja Tarja Heinilä-Hannikainen puh. (09) 160 74494.

Sivun alkuun