Hyppää sisältöön
Media

Tartuntatautiasetukseen muutoksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2003 11.37
Tiedote -

Valtioneuvosto on muuttanut tartuntatautiasetusta.

Asetuksen muutos liittyy 1.1.2004 voimaan tulevaan muutettuun tartuntatautilakiin ja siitä johtuviin velvoitteisiin. Uudessa asetuksessa säännellään entistä tarkemmin lääkäreiden, hammaslääkäreiden ja laboratorioiden tekemien tartuntatauti-ilmoitusten sisällöstä.

Ilmoitettaviin tartuntatauteihin lisätään Creuzfeldt-Jakobin taudin uusi variantti, joka on hullun lehmän taudin kaltainen ihmisen prionitauti. Jos taudin uuden variantin tapauksia ilmenisi, ne edellyttäisivät lääkärin antamia tietoja. Ilmoitusmenettely hoidettaisiin neurologisten ja neuropatologisten erityisyksikköjen kanssa.

Uuteen asetukseen on myös lisätty määräys, jonka mukaan terveyskeskusten on tartuntatautien vastustamistyössä huolehdittava suonensisäisiä huumeita käyttävien terveysneuvonnasta ja tartuntatautien ehkäisyn kannalta tarpeenmukaisesta käyttövälineiden vaihdosta.

Uuden asetuksen mukaan työnantajan on vaadittava todistus siitä, että työntekijä ei sairasta salmonelloosia, jos tämä työskentelee maidonkäsittelytehtävissä maitotilalla, jonka maito menee kulutukseen ilman pastörointia.

Sivun alkuun