Svininfluensaepidemin har nått sin kulmen i Södra Finland
Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerar
Svininfluensaepidemin har sannolikt nått sin kulmen i Södra Finland. I Norra Finland har kulmen sannolikt redan nåtts. I Finland har 5 356 fall av svininfluensa, det vill säga influensa A(H1N1)v bekräftats. Eftersom alla fall inte bekräftas uppskattar man att det redan förekommit minst 100 000 smittor i Finland.
Sjukdomsbilden är ofta tämligen lindrig och påminner om en vanlig säsongsinfluensa. Typiska symptom är feber, halsont, huvudvärk, hosta och värk i lederna. Långtidssjuka och gravida kvinnor löper större risk att få en allvarlig sjukdomsbild och behöver sjukhusvård oftare än andra. Precis som säsongsinfluensan kan också svininfluensan orsaka mycket allvarliga symptom för en del. För tillfället har 12 personer dött av svininfluensan. Elva av dem har haft en allvarlig grundsjukdom.
Det finns tillräckligt med bäddavdelningsplatser vid sjukhusen även för stora patientmängder. De ansvariga läkarna för intensivvården i sjukvårdsdistrikten bedömer att man har bra förutsättningar att klara av svininfluensaepidemin. Verksamheten inom hälsovården underlättas av att en stor del av vårdpersonalen hann vaccineras innan en epidemi bröt ut. Trycket på sjukhusen underlättas också av att gravida och personer som hör till riskgrupperna redan har vaccinerats.
Personer över 65 år har motståndskraft mot svininfluensan tack vare infektioner som de insjuknat i årtionden sedan. Enbart två procent av alla personer som har bekräftats insjukna i svininfluensan har fyllt 65 år. 17 procent av hela befolkningen är 65 år fyllda.
Nästan en miljon vaccindoser har distribueratsHittills har nästan en miljon vaccindoser distribuerats i Finland. Tack vare vaccineringarna har man lyckats trygga verksamheten inom hälsovården då epidemin sprider sig, skydda de mest utsatta grupperna i samhället och gjort spridningen av epidemin långsammare. Man kan redan nu bedöma att epidemin blir lindrigare än väntat tack vare vaccineringarna.
Det finns tillräckligt med influensaläkemedel. Behovet av läkemedel har ändå minskat tack vare att vaccineringarna kunde inledas i ett så tidigt skede.
För tillfället vaccineras småbarn och unga. Till nästa inleds vaccineringen av personer över 65 år som hör till en riskgrupp. Nästa vecka bedömer myndigheterna behovet av att vaccinera hela befolkningen.
I Finland har man inte konstaterat allvarliga eller oväntade biverkningar av vaccinet. Drygt tio procent av dem som vaccineras får muskel- och ledvärk, huvudvärk och feber. Dessa symptom går om på några dagar. En rapport från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMEA) som baserar sig på uppföljning av biverkningar av fem miljoner vaccineringar visar att de tre vaccin som är i bruk är så säkra som väntat.
Finland är bland de första länderna i Europa som började vaccinera befolkningen mot influensan. Social- och hälsovårdsministeriet fattade beslut om att skaffa vaccin. Experter från Institutet för hälsa och välfärd (THL) gav utlåtanden om ärendet. Vaccinet beställdes från en leverantör som tillförlitligt kunde leverera vaccin av hög kvalitet. Kommunerna har skött vaccineringarna på ett effektivt sätt efter problem i det inledande skedet på vissa orter. I Finland har en veckodos använts slut på många håll förrän nästa dos har anlänt.
För mer informationöverdirektör Aino-Inkeri Hansson, SHM, tfn (09) 160 73760
direktör Tapani Melkas, SHM, tfn (09) 160 73866
medicinalråd Merja Saarinen, SHM, tfn (09) 160 74030
forskningsprofessor Petri Ruutu, THL, tfn 020 610 8670
specialforskare Rose-Marie Ölander (vaccindistributionen), THL, tfn 020 610 8328
På andra webbplatser