Hyppää sisältöön
Media

Sosiaalialan kehittämishanke pureutuu Helsingin ongelmiin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2004 7.00
Tiedote -

Suurten kaupunkien sosiaalialan kehittämistarpeet poikkeavat koko maan kehittämistarpeista. Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu ovat suuria kasvukeskuksia, joilla taloudellisen menestymisen ohella on omat sosiaaliset pulmansa. STM on käynnistänyt oman neuvottelukierroksen suurten kaupunkien kanssa sosiaalialan kehittämistarpeiden selvittämiseksi. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän ja ylipormestari Eva-Riitta Siitosen johdolla neuvoteltiin Helsingin tilanteesta keskiviikkona 1.syyskuuta.

Neuvotteluissa keskusteltiin Helsingin palvelujen kehittämistarpeista. Helsingissä haasteena on vanhuspalveluiden uudistaminen sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä. Lisäksi keskustellaan lastensuojelun ja päihdehuollon ongelmista sekä maahanmuuttajien erityistarpeista suurkaupungissa. Etenkin lastensuojelun ja päihdehuollon tarve on suuri, kun sitä verrataan maamme muihin kuntiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Helsingin kaupungin neuvotteluissa ministeriö on valmis täsmentämään sosiaalialan kehittämishankkeen toimeenpanoa. Ministeriön tavoitteena on, että valtakunnallinen sosiaalialan kehittämishanke auttaisi ratkaisemaan suurten kaupunkien sosiaalialan ongelmia. Neuvotteluissa ei keskustella kunta-valtiosuhteesta eikä uusista rahoitusmuodoista.

Sosiaalialan kehittämishanke on jo hyvässä vauhdissa. Lähes kaikki 23 suurta hanketta on jo käynnistetty. Kehittämistyökoskee koko maata. Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja laatua maan kaikissa osissa. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveysministeriö tukee voimakkaasti uusien seudullisten palvelurakenteiden syntymistä. Samoin tuetaan uusien palvelumallien ja toiminnan kehittämistä. Sosiaaliala saa lisää rahaa valtionosuuksiin 110 miljoonaa euroa ja tukea tärkeisiin kuntien kehittämishankkeisiin tänä vuonna 12,3 miljoonaa euroa ja ensi vuonna lähes 20 miljoonaa euroa.

Lisätietoja neuvotteluista ja sosiaalialan hankkeesta antaa apulaisostopäällikkö Reijo Väärälä puh. (09) 160 73773.

Sivun alkuun