Seksuaalineuvontaa tarjolla nyt lähes jokaisessa sairaanhoitopiirissä
Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2007 julkaiseman seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelman kausi on päättymässä. Ohjelman tavoitteista parhaiten on toteutunut seksuaalineuvonnan tarjonnan lisääminen. Neuvontaa on tuoreen selvityksen mukaan saatavilla lähes jokaisessa sairaanhoitopiirissä. Lisäksi seksuaalineuvojia valmistuu aiempaan verrattuna moninkertainen määrä.
Myös raskauden ajan, synnytyksen ja lapsivuodeajan hoito- ja toimintakäytäntöjä on lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä kehitetty melko hyvin. Parhaiten on kehitetty imetykseen liittyvää ohjausta, ympärivuorokautista vierihoitoa ja vanhemmuuden tukea.
Sen sijaan seksuaaliterveyttä koskevan tiedon sisällyttämisessä kirjallisiin potilasohjeisiin on edistytty hitaammin. Esimerkiksi vain joka toisen sairaanhoitopiirin rintasyöpäleikkauksia ja eturauhassyöpää koskeviin ohjeisiin sisältyy seksuaalisuuteen liittyvää tietoa, vaikka nämä sairaudet ja niiden hoito vaikuttavat merkittävästi ihmisten seksuaalisuuteen.
Ohjelma-aikana on seurattu myös nuorten seksuaaliterveyden muutoksia. THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan suurimmalla osalla nuorista seksuaalikäyttäytyminen on vastuullista ja tiedot ovat hyvällä tasolla. Puutteitakin tiedoissa on, esimerkiksi vielä vuonna 2010–2011 lukiolaisista pojista 15 prosenttia ja ammattiin opiskelevista pojista neljännes luuli, ettei nainen voi tulla raskaaksi ensimmäisellä yhdyntäkerralla.
”Suomalaisten koululaisten seksuaaliterveys on kansainvälisesti hyvällä tasolla terveystiedon opetuksen ja kouluterveydenhuollon sekä niiden yhteistyön ansiosta”, THL:n Seksuaali- ja lisääntymisterveyden yksikön päällikkö Maija Ritamo sanoo.
Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelman avulla on kehitetty sairaanhoitopiirien ja terveyskeskusten toimintaa. Ensimmäisen ohjelmakauden arvion pohjalta luodaan perusta uuden kauden tavoitteille.
”Uudessa ohjelmassa kiinnitetään entistä enemmän huomiota parisuhteen ja vanhemmuuden tukemiseen, lasten ja nuorten seksuaalikasvatukseen, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, maahanmuuttajiin sekä seksuaaliseen väkivaltaan”, kertoo ylitarkastaja Marjaana Pelkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Lisätietojaylitarkastaja Marjaana Pelkonen, STM, p. 050 5145279, [email protected]
yksikönpäällikkö Maija Ritamo, THL, p. 040 505 1609, [email protected]