Saumaton hoito hallintaan sähköisellä potilaskertomuksella
Sähköinen potilaskertomus on jo käytössä lähes jokaisessa terveyskeskuksessa. Erikoissairaanhoidossa ollaan siirtymässä sähköisiin kertomuksiin. Järjestelmät eivät kuitenkaan ole yhteensopivia, niiden tietoturvassa voi olla puutteita, eivätkä ne vielä tue riittävästi lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten työtä tai toiminnan ohjausta. Potilasasiakirjajärjestelmistäsaatavaa hyötyä parannetaankansallisessa terveyshankkeessa rakentamalla valtakunnallisesti yhteen toimiva sähköinen potilasasiakirjajärjestelmä vuoden 2007 loppuun mennessä. Kansallista työtä on ohjattu sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä, joka jätti loppuraporttinsa peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle 25.1.2005.
Tavoitteena on, että keskeinen potilastieto kirjataan sähköisesti yhdenmukaisella tavalla ja että tieto on potilaan suostumuksella käytettävissä kulloisessakin hoitotilanteessa. Tämä edellyttää, että kansalliset määritykset, jotka koskevat niin tietojärjestelmille asetettavia sisällöllisiä ja rakenteellisia vaatimuksia, avoimia rajapintoja, tietosuojaa ja tietoturvaa, tietojärjestelmäarkkitehtuurin rakentamista sekä kansallisia palveluja kuten sähköinen varmentaminen sekä tietojärjestelmien tarvitsemien luokitusten ja koodistojen jakelupalvelu, otetaan kattavaan käyttöön. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee uudistusten toteuttamista myöntämällä valtionavustuksia alueellisille kehittämishankkeille sekä asiantuntijatuella. Vuonna 2004 valtioavustus tietoteknologiahankkeille oli noin 10 miljoonaa euroa. Vuotta 2005 koskeva hakukierros on parhaillaan käynnissä.
Yhteistoiminnallinen sähköinen potilaskertomusjärjestelmä voi osaltaan parantaa hoidon jatkuvuutta, laatua ja potilasturvallisuutta sekä vähentää päällekkäisiä tutkimuksia ja toimenpiteitä. Terveydenhuollon päätöksenteko niin potilaan ja lääkärin välisissä hoitotilanteissa kuin organisaatiotasollakin tarvitsee tuekseen hyvin toimivat tietojärjestelmät. Esimerkiksi lääkehoidon laatu paranee, kun lääkäri saa ajantasaisen tiedon kaikista potilaan käytössä olevista lääkkeistä ja lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista ja vielä ilmoituksen, mikäli potilaalle määrätyillä lääkkeillä on haitallisia yhteisvaikutuksia. Terveydenhuollon eri organisaatioiden välistä työnjakoa ja yhteistyötä sekä hoitoketjujen hallintaa voidaan parantaa, kun taustalla olevat tietojärjestelmät pelaavat yhteen.
Sähköiset tietojärjestelmät tuottavat ajantasaista tietoa myös hallinnollisen päätöksenteon tueksi. Esimerkiksi hoitoon pääsyn seuranta edellyttää tietojärjestelmiltä yhteismitallisuutta.
Työryhmä esittää myös, että potilaan tulisi saada itseään koskevia tietoja suoraan sähköisistä potilasasiakirjajärjestelmistä, ja hänen tulisi voida tarkistaa potilastietojen luovutukset hoitopaikan ulkopuolelle.
Lisätietoja:
työryhmän puheenjohtaja Päivi Hämäläinen, 050-4686912, [email protected]
sihteeri Annakaisa Iivari, 040-749 3225, [email protected]