Rohkea puuttuminen on tehokasta huumekuolemien ehkäisemisessä
Suomen huumekuolemat ovat vuosina 2002-2004 kasvaneet noin 30 prosentilla, kerrotaan Euroopan Unionin huumeseurantakeskuksen (EMCDDA) raportissa. Vuonna 2005 huumausaineiden käyttöön liittyviä kuolemia oli 125 ja vuonna 2006 niitä oli 138. Arvioiden mukaan huumausainelöydökset ovat viime vuonna edelleen lisääntyneet. Sosiaali- ja terveysministeriön seminaarissa tiistaina 12. helmikuuta selvitetään vaikeutuneen tilanteen syitä sekä etsitään keinoja huumekuolemien ehkäisemiseksi.
Suomalaisen huumausainepolitiikan tavoitteena on ehkäistä tasapuolisesti niin huumausaineiden tarjontaa kuin kysyntääkin laillisuusvalvonnalla, viestinnällä ja hoidolla. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja poliisihallinnon sekä päihdealan järjestöjen edustajat pyrkivät etsimään konkreettisia keinoja, joilla voidaan vaikuttaa riskiryhmien käyttäytymiseen ja ehkäisemään myrkytyskuolemia.
Poliisin toimintamallit huumausaineiden tarjonnan ja kysynnän vähentämiseksi ovat tarjontaan kohdistuva ”kova” malli ja kysyntään kohdistuva ”pehmeä” malli. Viime vuonna molempia toimintamalleja kehitettiin paremman vaikuttavuuden aikaansaamiseksi.
Yksi konkreettinen esimerkki järjestöjen toiminnasta on A-klinikkasäätiön Lumipallo-koulutus, joka perustuu huumeiden käyttäjien aktiiviseen osallistumiseen. Siinä kouluttajiksi rekrytoidaan entisiä tai vielä aktiivisesti huumeita käyttäviä henkilöitä, joiden tehtävänä on muun muassa kertoa muille huumeiden käyttäjille, kuinka ehkäistä huumeiden käyttöön liittyviä myrkytyksiä ja yliannostuksia sekä neuvoa ja opastaa ensiavun antamisessa. Päätavoitteena on saattaa huumeiden käyttäjät tietoisiksi heidän toimintatapoihinsa liittyvistä riskeistä ja tavoista vähentää niitä.
Useat huumekuolemista voitaisiin estää, jos tapahtumapaikalla olisi henkilö, joka osaa hälyttää lisäapua oikealla hetkellä, osaa antaa ensiapua ja jolla on huumetuntemusta. Tällaisia henkilöitä koulutetaan Suomen Punaisen Ristin päihdetyössä. Kenttätyön näkökulmasta huumekuolemien estäminen kiteytyy riittäviin toimijaresursseihin, puuttumisrohkeuteen, koulutukseen ja oikeisiin asenteisiin.
Päihteistä alkoholi aiheuttaa Suomessa eniten kuolemia ja terveyshaittoja. Keskushermostoa lamaavien huumeiden ja päihteiden yliannostukset ovat yleisiä sairaalan ulkopuolisessa ensihoidossa. Ensihoito pystyy ehkäisemään huumekuolemia, jos käyttäjät ja heidän lähipiirinsä uskaltavat pyytää välittömästi apua soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. Kansainvälisten tutkimusten mukaan poliisin pelko on suurin yksittäinen syy avunpyynnön viivästymiseen. Seminaarin keskeinen tavoite on luoda poliisin sekä sosiaali- ja terveystoimen yhteistyökäytäntöjä, jolla viranomaisia ei koeta uhkana vaan tukena.
Huumausaineiden myrkytykseen kuolleista valtaosa löytyy kuolleina. Hoitoon päässeen myrkytyspotilaan selviytymismahdollisuudet ovat hyvät, ja sairaalassa myrkytyskuolemien määrä on pieni. Mikäli halutaan saavuttaa merkittäviä tuloksia, myrkytyskuolemien vähentämiseksi tehtävät toimenpiteet on suunnattava myrkytysten ehkäisyyn.
Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Tapani Sarvanti, puh. (09) 160 73850, 050 5535534