Hyppää sisältöön
Media

Reijula selvittämään ravintolatupakointia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2004 6.50
Tiedote -

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä on asettanut Uudenmaan aluetyöterveyslaitoksen johtajan, professori Kari Reijulan selvitysmieheksi arvioimaan ravintoloita koskevan tupakkalain toteutumista ja tupakansavulle altistumista ravintoloissa. Tehtävän määräaika päättyy syyskuun lopussa. Selvityksen tavoitteena on:

1) Arvioida tämän hetkinen ravintola-asiakkaiden ja työntekijöiden altistumistilanne ympäristön tupakansavulle ravintoloissa.

2) Tutkia tupakkalain toteutumisen mahdollisia esteitä ja etsiä keinoja ongelmien poistamiseksi.

3) Tehdä ehdotus toimiksi, joilla tupakansavulle altistumista ravintoloissa voidaan nykyisestä vähentää tai se kokonaan estää.

Ministeri Hyssälä toteaa, että eri tahoilta on esitetty huoli ravintoloita koskevan tupakkalain toteutumisesta ravintoloissa. Toisaalta joissakin maissa on aivan hiljattain tiukennettu lainsäädäntöä siten, että ravintoloissa muiden työpaikkojen tapaan tupakointi on kokonaan kielletty tai tullaan kieltämään.

Hyssälä sanoo kantavansa vakavasti huolta tupakoinnin ja tupakansavulle altistumisen aiheuttamista terveyshaitoista. Toisaalta hän on halunnut seurata miten vuonna 2000 voimaan tullut tupakkalain uudistus toteutuu Suomessa. Kun nyt on kulunut vuosi siitä, kun viimeinen siirtymäaika on päättynyt ja muutokset ravintoloissa on pitänyt saada toteutetuiksi, hän haluaa selvittää tupakkalain nykytilan maamme ravintoloissa.

Ravintoloita koskeva tupakkalainuudistus tuli voimaan 1.3.2000. Lain tarkoituksena on suojella ravintoloiden asiakkaita ja työntekijöitä ympäristön tupakansavulle altistumiselta. Lakiuudistuksen viimeinen siirtymäaika päättyi 1.7.2003, johon mennessä tupakkalain edellyttämät korjaustoimet tuli saattaa ravintoloissa päätökseen.

Lisätietoja:

Johtaja Tapani Melkas, STM, puh. 09-160 73886

Sivun alkuun