Pompidou-ryhmä huumeiden vastaisesta työstä
Euroopan neuvoston alaiseen Pompidou -väliryhmään osallistuvien maiden ministerit; EU:n komission ja neuvoston sekä eräiden muiden maiden, mm. USA:n edustajat haluavat kaikki yhteiskunnan toimijat mukaan huumeiden vastaiseen työhön.
Pompidou -ministerit, EU:n edustajat ja suuri joukko huumeasiantuntijoita kokoontui tällä viikolla Dublinissa kaksipäiväiseen kokoukseen pohtimaan yhteistyön mahdollisuuksien parantamista huumeiden vastaisessa työssä. Kokouksen päätteeksi ministerit antoivat yhteisen poliittisen julkilausuman, jossa korostetaan erityisesti nuorten ja heidän järjestöjensä ja koko kansalaisyhteisön osallisuutta ehkäisevässä työssä, hoitojen järjestämisessä, sosiaalisessa kuntoutuksessa ja tutkimuksessa.
Julkilausumassaan ministerit ja järjestöjen edustajat sitoutuivat tekemään kaikkensa, jotta yhteistyö poliittisten päättäjien, asiantuntijoiden ja ruohonjuuritason toimijoiden kesken saadaan rakennetuksi.
Nuorten rooli erityisesti ennaltaehkäisevässä työssä nousi voimakkaasti esille kokouksessa. Nuoret olivat itsekin kokouksessa edustettuina ja toivat terveisensä Helsingissä viime vuonna järjestetystä kokouksesta, jossa he työstivät omia toimintamallejaan ja hakivat kanavia vaikuttaa. He toivat voimakkaasti esille huumevalistuksen uskottavuuskysymykset, peräänkuuluttivat oikeanlaista vanhemmuutta huumeidenkäytön ennaltaehkäisijänä ja halusivat enemmän elämäntapakoulutusta, jossa nuoret itse puhuvat nuorille.
Kokouksessa hyväksyttiin Pompidou -ryhmän toimintasuunnitelma vuosille 2004-2006. Siinä korostetaan tutkimustietoon perustuvia poliittisia linjauksia ja jatkuvan arvioinnin tarvetta, poikkihallinnollisen yhteistyön merkitystä ja yhteisiä huumeinterventioita, moniammatillista lähestymistapaa hoidossa ja tutkimuksessa sekä tarvetta edistää hyviä käytäntöjä.
Suomen delegaatiota johtanut neuvotteleva virkamies Tapani Sarvanti sosiaali- ja terveysministeriöstä totesi Dublinissa, että Suomen panosta Pompidou -yhteistyössä arvostetaan. Suomi on toiminut ryhmän työvaliokunnassa viimeiset kolme vuotta. Suomen johdolla on valmisteltu tulevalle kaudelle hyvien käytäntöjen palkintoa, jolla kannustettaisiin tiedon vaihtoon ja yhteistyöhön.
Kokouksessa käsiteltiin kolmea alateemaa:
- useiden huumeiden käyttöä, eritoten huumeiden viihdekäyttöä nuorison parissa
- päätöksenteon, käytännön työn ja tieteellisen tutkimuksen nivomista yhteen tutkimukseen perustuvien politiikkalinjausten löytämiseksi
- EU-maiden ja unioniin kuulumattomien maiden yhteistyön edistämistä.
Taustaa
YK:n huume- ja rikostomiston tuoreiden tilastojen mukaan yli 200 miljoonaa ihmistä on käyttänyt huumeita viimeisten kahdentoista kuukauden aikana. Uudet synteettiset huumeet ovat vallanneet alaa ja kulttuuriset muutokset, erityisesti huumeiden käyttöön liittyvät alakulttuurit murentavat entistä, huumeidenvastaista arvomaailmaa. Erityisesti nuoret syrjäytyvät koulutuksesta ja työelämästä.
Euroopan neuvoston alaisuudessa toimiva Pompidou ryhmä on toiminut vuodesta 1971. Se haluaa parantaa huumeidenkäytön seurantaa, huumeiden salakuljetuksen vastaista yhteistyötä lentokenttien välillä, tuottaa ammattilaisille ja yhteisöille käypää aineistoa huumeiden vastaiseen työhön sekä olla aloitteellinen huumehoitoihin liittyvissä kysymyksissä. Se on myöskin pitänyt esillä rikosoikeudellisten järjestelmien toimivuuden tutkimista, huumeidenkäytön vaikutusta kansanterveyteen ja yksilöiden terveyteen sekä sen sosiaalisten vaikutusten analysointia. Laajentunut toiminta liitettiin Euroopan Neuvoston alaisuuteen vuonna 1980. Tällä hetkellä Pompidou-yhteistyöhön osallistuu 34 maata.
Dublinissa 16.-17.10.2003 järjestettyyn ministeritason konferenssiin osallistui useita kymmeniä sosiaali-, terveys-, perhe- ja nuorisoasiain sekä sisä-, turvallisuus-, järjestys-, ja oikeusministereitä, EU:n terveys ja kuluttaja-asiainkomissaari David Byrne sekä lukuisia kansainvälisiä järjestöjä. Suomen peruspalveluministeri Liisa Hyssälä ei osallistunut kokoukseen sairastumisen vuoksi. Suomen delegaation kuului asiantuntijoita sosiaali- ja terveysministeriöstä, sisäministeriöstä ja Stakesista.
Lisätiedot Neuvotteleva Virkamies Tapani Sarvanti, puh. 050-533 5534