Päihdepalveluiden kehittämisen lisämääräraha vuosille 2007-2009; KT 12/2007
Eduskunta on myöntänyt vuoden 2007 talousarviossa 3,5 miljoonan euron erillisen määrärahan päihdepalveluiden kehittämiseen. Rahoituksen jakamista ja käyttöä ohjataan Valtioneuvoston asetuksen päihdepalvelujen kehittämiseen vuosina 2007–2009 maksettavan valtion-avustuksen myöntämisperusteista (719/2007) mukaisesti. Kehittämistyön tavoitteena on päihdepalvelujärjestelmän seudullinen kehittyminen osana kunta- ja palvelurakenneuudistusta, yhteistyörakenteiden kehittyminen päihdepalveluiden, mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun välillä sekä palveluiden tarpeen ja saatavuuden välisen epäsuhdan korjaaminen. Lisäksi erityisenä painopistealueena on päihde- ja/tai mielenterveysongelmaisten naisten hoidon kehittäminen. Määräraha käytetään vuosina 2007–2009.
Määräraha jaetaan läänikohtaisesti valtionavustusta koskevan lain periaatteiden mukaisesti siten, että 80 prosenttia määrittyy asukasluvun ja 20 prosenttia pinta-alan perusteella. Sosiaalialan osaamiskeskusten päihdepalvelujen kehittämistyöhön suunnataan 900 000 euroa ja kuntien/kuntayhtymien päihdepalveluiden kehittämishankkeisiin 2,6 miljoonaa euroa.
Kuntien ja kuntayhtymien päihdepalveluiden kehittämishankkeille tarkoitettu 2,6 miljoonan euron valtionavustus jakautuu lääneittäin seuraavasti:
Etelä-Suomen lääni 980 000 euroa, Länsi-Suomen lääni 895 000 euroa, Itä-Suomen lääni 306 000 euroa, Oulun lääni 255 000 euroa ja Lapin lääni 164 000 euroa.
Valtionavustus voidaan myöntää päihdeongelmiin liittyvien hoitojärjestelmien kehittämishankkeille, joissa on otettu huomioon (3 §):
1) päihdepalvelujen seudullinen kehittäminen osana kunta- ja palvelurakenneuudistusta, 2) päihteiden käytön aiheuttama palvelutarve sekä vallitseva epäsuhta palvelujen tarpeen ja saatavuuden välillä sekä 3) yhteistyörakenteiden vahvistaminen päihdepalveluiden, mielenterveyspalveluiden ja lastensuojelun välillä.
Enintään 20 prosenttia (1/5) läänin alueella myönnettävästä avustuksesta voidaan kohdentaa päihdeongelmaisten ja mielenterveysongelmaisten naisten hoitojärjestelmän kehittämishankkeille, joissa on otettu huomioon palvelurakenneuudistus, varhainen puuttuminen ja toteaminen osana peruspalvelujärjestelmää, päihde- ja mielenterveysongelmaisten naisten hoitopalvelujen kehittäminen sekä raskaana olevien päihdeongelmaisten naisten ohjaaminen olemassa oleviin päihdepalveluihin.
Lisäksi valtionavustusta myönnettäessä otetaan huomioon, miten hakemuksessa ilmenevät palvelujärjestelmän kokonaisuuden kehittäminen yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimen sekä muiden palveluiden tuottajien kesken, perus- ja lähipalveluiden painottaminen, toiminnan kehittämistä tukeva henkilöstön täydennys- ja lisäkoulutus sekä suunnitelma toteutettavien toimien arvioinnista.
Lääninhallitukset päättävät hakemusten perusteella määrärahan jaosta marraskuun loppuun mennessä. Hakemukset toimitetaan viimeistään 30.9.2007 ennen virka-ajan päättymistä sille lääninhallitukselle, jonka alueella hanketta hallinnoiva kunta tai kuntayhtymä sijaitsee. Hankkeeseen osallistuvien kuntien tai kuntayhtymien oman rahoitusosuuden tulee olla vähintään 20 % valtionavustukseen oikeuttavista kustannuksista. Osa valtionavustuksesta voidaan hakemuksesta maksaa ennakkona aloitusilmoituksen jälkeen hanketta hallinnoivalle kunnalle tai kuntayhtymälle. Kunnan tai kuntayhtymän osallistumisesta ja omarahoitusosuudesta tarvitaan kunnan toimivaltaisen päätöksentekoelimen päätös. Kehittämishankkeen suunnittelussa suositellaan yhteistyötä sosiaalialan osaamiskeskuksen kanssa. Kunnat voivat hankkia kehittämis-hankkeen toteuttamisen asiantuntijaorganisaatiolta.
Hankkeen kirjanpidon tulee olla riittävän selkeästi eriytetty avustuksen saajan muusta kirjan-pidosta. Viimeinen maksatushakemus tulee toimittaa lääninhallitukselle viimeistään 31.10.2009 mennessä. Määrärahan käyttö ei ole mahdollista 31.12.2009 jälkeen. Valtionavustusta saaneen hankkeen päätyttyä hankkeen hallinnoijana toimineen kunnan tai kuntayhtymän tehtävänä on antaa selvitys hankkeesta, sen etenemisestä ja toteuttamisesta sekä kustannuksista lääninhallitukselle.
Valtionavustusten myöntämisessä, käyttämisessä, maksamisessa ja käytön valvonnassa noudatetaan valtioneuvoston asetusta (719/2007) sekä valtionavustuslakia (688/2001). Avustusta haetaan liitteenä olevalla lomakkeella.
Valtionavustuksella toteutettavaa päihdepalveluiden kehittämistoimintaa ohjaa valtakunnallinen Stakesin koolle kutsuma ohjausryhmä, jossa on edustus sosiaali- ja terveysministeriöstä, Stakesista, lääninhallituksista, sosiaalialan osaamiskeskuksista ja Suomen Kuntaliitosta.
Lisätietoja päihdepalveluiden kehittämismäärärahasta antavat:
Sosiaali- ja terveysministeriö:
neuvotteleva virkamies Kari Haavisto ([email protected])
hallitussihteeri Ismo Tuominen ([email protected])
Stakes:
kehittämispäällikkö Airi Partanen ([email protected])
Etelä-Suomen lääninhallitus:
ylitarkastaja Ritva Nissinen ([email protected])
Länsi-Suomen lääninhallitus:
lääninsosiaalitarkastaja Aino Arponen ([email protected]), Jyväskylä
lääninsosiaalitarkastaja Juha Mieskolainen ([email protected]), Tampere
erikoissuunnittelija Marja-Leena Kuusisto ([email protected]), Turku
erikoissuunnittelija Irmeli Perälä ([email protected]), Vaasa
Itä-Suomen lääninhallitus:
lääninlääkäri Jari Korhonen ([email protected])
terveydenhuollon tarkastaja Sirkka Jakonen ([email protected])
Oulun lääninhallitus:
erikoistutkija Seppo Suorsa ([email protected])
Lapin lääninhallitus:
lääninsosiaalitarkastaja Eine Heikkinen ([email protected])
LIITTEENÄ hakulomake