Ministerit Wallin ja Anttila: Sukupuolisilmälaseilla kohti nykyistä parempia hankkeita
Sosiaali- ja terveysministeriö on avannut sukupuolisilmälasien käyttöön opastavat verkkosivut. Virkamiesten työn tueksi tarkoitetuilla sivuilla on omat osionsa niin lainlaatijalle, talousarvion valmistelijalle, hankkeiden ja ohjelmien toteuttajille kuin tilastojen tuottajille ja käyttäjille. Sukupuolisilmälasien avulla voi tarkastella sitä, miten oma työ kohdistuu ja vaikuttaa naisiin ja miehiin.
Verkkosivujen ohjeet ja esimerkit auttavat ratkomaan käytännön ongelmia muun muassa valtionhallinnon hankkeissa. Monet hankkeet koskettavat ihmisten arkipäivää, ja ne voivat vaikuttaa naisten ja miesten elämään eri tavoin. EU:n Progress-ohjelman tuella laadittujen verkkosivujen tavoitteena on auttaa pohtimaan toimenpiteiden vaikutuksia myös sukupuolten kannalta. Näin saadaan selville myös piilossa olevat vaikutukset ja saadaan päätökset oikein kohdennettua.
Sukupuolisokeat hankkeet ovat mennyttä aikaa
Hallituksen keskeisiä tasa-arvotavoitteita on vahvistaa sukupuolinäkökulman huomioon ottamista kaikissa valtionhallinnon hankkeissa. Jokainenministeriö on nimennyt hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan 2008–2011 vähintään yhden merkittävän hankkeen, jonka toteutuksessa se ottaa sukupuolinäkökulman huomioon. ”Tarkoitus on, että ministeriöt voivat jatkossa hyödyntää näitä kokemuksia myös muissa hankkeissa. Tämä harjoitus edellyttää, että sukupuolinäkökulma on mukana hankkeen alusta lähtien”, totesi tasa-arvoministeri Stefan Wallin.
”Sukupuolisilmälasien käyttöä esittelevien verkkosivujen avulla pääsee liikkeelle, mutta varsinainen työ tehdään itse hankkeessa. Hankkeissa tulee selvittää naisten ja miesten todelliset elämäntilanteet ja tarpeet. Sukupuolineutraali lähestymistapa ei ole vastaus asiakaslähtöiseen ajatteluun. Nyt tarvitaan toimenpiteitä, jotka kykenevät vastaamaan sekä naisten että miesten tilanteisiin ja tarpeisiin”, totesi ministeri Wallin.
Kansallinen metsäohjelma 2015 sovittaa päähänsä sukupuolisilmälasit
Sukupuolisilmälasien käyttöön ryhtyy myös Kansallinen metsäohjelma 2015, jonka tavoitteena on edistää metsien kestävää käyttöä sekä vahvistaa niiden monimuotoisuutta. Laaja hanke vaikuttaa merkittävällä tavalla kansalaisiin ja sillä voi olla erilaisia vaikutuksia miehiin ja naisiin.
”On aika tarkastaa, mitä merkitystä sukupuolella on metsiemme käytön ja niistä saatavan hyvinvoinnin kannalta, pohdiskeli maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Esimerkiksi naisten osuus metsänomistajista kasvaa edelleen, joten pitäisi miettiä saavatko he tietoa, neuvontaa ja koulutusta haluamallaan tavalla. Metsäalan työt ovat enimmäkseen miesten käsissä, mutta naisillekin alalta löytyisi monipuolisesti työtehtäviä ja yrittämisen mahdollisuuksia. Tiedämme myös, että naismetsänomistajat haluavat hyödyntää metsiään usein monipuolisemmin kuin miehet. Metsäohjelmassa sukupuolisilmälaseja hyödynnetään toimenpiteiden ja tilastoinnin kehittämisessä sekä alueellisissa metsäohjelmissa. Metsiä koskevaan päätöksentekoon tarvitaan myös lisää naisia.”
Lisätietoja antavat: Kansallisen metsäohjelman pääsihteeri Marja Kokkonen, puh. (09) 160 52923, etunimi.sukunimi(at)mmm.fi ja Sukupuolisilmälasit käyttöön! -hankkeen projektisuunnittelija Reetta Siukola, puh. (09) 160 74003, etunimi.sukunimi(at)stm.fi. Katsowww.sukupuolisilmalasit.fi