Hyppää sisältöön
Media

Ministerineuvosto keskustelee yhteistyöstä pandemiaan varautumisessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2009 9.17
Tiedote -

Ylimääräinen EU:n työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto kokoontuu maanantaina 12. lokakuuta Luxemburgissa. Peruspalveluministeri Paula Risikko edustaa Suomea neuvostossa, jonka tavoitteena on hyväksyä neuvoston päätelmät influenssa A(H1N1) -pandemiaan varautumisesta.

Pandemian torjunta kuuluu jäsenmaiden omaan toimivaltaan, mutta tietojen vaihdosta ja vapaaehtoisesta koordinoidusta lähestymistavasta on joissakin kysymyksissä hyötyä. Esimerkiksi rokotteiden saatavuudessa ja säätelyssä sekä rokotusstrategiassa voidaan tehdä konkreettista yhteistyötä.

Ministeri Risikko korostaa puheessaan WHO:n roolia maailmanlaajuisen pandemian torjunnassa.

"EU:ssa olemme voineet järjestää kansalaisillemme turvaa varautumalla lääkehoitoihin ja tekemällä etukäteissopimuksia rokotevalmistajien kanssa. Tällainen varautuminen on kuitenkin köyhimpien kehitysmaiden ulottumattomissa", ministeri Risikko toteaa.

"Monet kehitysmaat ovat panostaneet itse voimakkaasti lintuinfluenssan torjuntaan ja suojelleet näin muuta maailmaa, myös meitä. Nyt ne tarvitsevat akuuttia tukea juuri tästä pandemiasta selviämiseen. Polttavimmat tarpeet liittyvät lääkkeisiin, rokotteisiin ja rokotusten toteuttamiseen. Olen ehdottanut kehitysyhteistyöstä vastaavalle ministerikollegalleni lisätuen myöntämistä WHO:lle. Asiaa käsitellään parhaillaan ulkoasiainministeriössä", kertoo ministeri Risikko.

Ministeri Risikko painottaa myös eri sektoreiden yhteistyötä ja etukäteissuunnittelua.

"Toiminnan jatkuvuus kaikilla sektoreilla  riippuu paljolti hyvästä etukäteissuunnittelusta. Yhteistyötä ja valmiussuunnittelun hyvien kokemusten jakamista tarvitaan mahdollisiin uusiin pandemioihin varautumisessa. Työ kannattaa aloittaa nyt, kun pandemiatilanne edesauttaa asian konkreettista ymmärtämistä", sanoo ministeri Risikko.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Sari Vuorinen, puh. 050 364 7823
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, puh. 050 563 4796Paula Risikko
Sivun alkuun