Ministeri Risikko: Työterveyshuolto mukaan vammaisten työllistämiseen
”Vammaiset eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä, vaan he ovat erilaisia ihmisiä, joilla on erilaista osaamista, ammattitaitoa, koulutusta, työkokemusta ja lisäksi jokin sairaus tai vamma. He voivat toimia lähes kaikissa ammateissa, jos heillä on siihen koulutus ja ammattitaito. Vammaisten työllistämistä on hoidettu työ- ja sosiaalipolitiikalla, mutta ei ole mietitty, miten itse työtä voitaisiin muuttaa. Työterveyshuollon on mahdollista tukea vammaisia työllistymisessä esimerkiksi auttamalla muokkaamaan työnkulkua ja työtapoja heille mahdollisiksi”, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko torstaina 20. marraskuuta Suomen Työterveyshoitajaliiton 60-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.
Sairaus-, työkyvyttömyys- ja työllisyyspolitiikkaa arvioivan tuoreen OECD-raportin mukaan vammaisten työllisyysaste on meillä alhainen. Vammaisten on vaikea saada työtä ja myös vaikeaa työstä pudottuaan palata työhön takaisin. Työmahdollisuuksien parantaminen on edellytyksenä sille, että vammaiset voivat osallistua työelämään.
”Työterveyshuolto on avainasemassa työpaikan olosuhteita arvioitaessa ja terveydentilan seurannassa. Työterveyshoitajat toteuttavat merkittävän osan ehkäisevästä työterveyshuollosta esimerkiksi työpaikkakäynneistä. Heillä pitää olla mahdollisuus osallistua myös työkäytäntöjen muokkaamiseen. Tarvitsemme hyviä esimerkkejä ja käytäntöjä, jotka osoittavat miten jotakin työtä voidaan muokata niin, että siinä voi työskennellä myös vammainen henkilö. Työterveyshoitajat ovat tärkeässä roolissa hyvien käytäntöjen luojina ja levittäjinä.”
Ministeri Risikko muistutti, että monet henkilöt vammautuvat työikäisinä esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa, ja heillä on jo ammatti ja työpaikka valmiina.
”Kuntoutuksen jälkeen paluun omaan, mahdollisesti muokattuun työhön pitää olla myös kuntoutusprosessin perusajatus. On tärkeää kehittää työoloja ja -käytäntöjä uudesta näkökulmasta ja kuntouttaa ihmiset takaisin työelämään”, korosti ministeri Risikko.
”Työt muuttuvat lähes joka alalla yhä enemmän istuen tehtäväksi tietokonetyöksi. Teknologia tasa-arvoistaa ja mahdollistaa työn tekemisen eri paikoissa ja eri aikoina, mikä helpottaa myös vammaisten työskentelyä. Tarvittaessa työtä voidaan tehdä etätyönä, pitää taukoja ja sovittaa työaikaa”, muistutti ministeri Risikko.