Ministeri Risikko: Työn fyysinen kuormittavuus työhyvinvoinnin suuri uhka
"Työn henkisestä kuormittavuudesta puhutaan paljon. On totta, että työ kuormittaa edelleen henkisesti enemmän kuin fyysisesti. Kuitenkin tutkimusten mukaan työn henkinen kuormittavuus on 2000-luvulla laskenut ja fyysinen kuormittavuus lisääntynyt. Varsinkin kuntien työntekijät kokevat työnsä fyysisesti yhä kuormittavammaksi", totesi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko avatessaan tänään Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Työhyvinvointiviikon Seinäjoella.
Työn fyysisestä kuormittavuudesta onkin tullut työhyvinvoinnin kasvava uhka. Työterveyshuollolla on työhyvinvoinnin edistäjänä merkittävä rooli, mutta se ei poista työnantajien ja työntekijöiden vastuuta oman työympäristön parantamisesta.
"Työhyvinvointia ei synny yksin eikä itsestään; sitä syntyy hyvästä johtamisesta, osaamisesta, osallisuudesta ja yhdessä tekemisestä sekä omasta kunnostaan huolehtimisesta", kiteytti Risikko.
Työhyvinvointi kannattaa myös taloudellisesti:
"Asiat, jotka parantavat työhyvinvointia, parantavat myös tuottavuutta: työn mielekkyys, hyvä työympäristö ja oikeudenmukainen johtaminen kannustavat työntekijää ja parantavat organisaation kannattavuutta. Työhyvinvointiin satsaaminen ei ole menoerä, vaan erittäin tuottava sijoitus. Hyöty on keskimäärin kuusinkertainen suhteessa panostukseen. Yksi työhyvinvointiin sijoitettu euro tuo siis kuusi euroa takaisin."
LisätietojaErityisavustaja Suvi Aherto, puh. 09 160 73924, [email protected]
Muualla palvelussamme Muualla verkossa
Työhyvinvointi (TTL)