Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Terveyshyödyn tuottaminen terveyskeskusten päätehtävä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.1.2010 15.00
Tiedote -

"Sairaanhoitomme näyttää kansainvälisten vertailujen mukaan toimivan tehokkaasti, kunhan ihminen on ensin sairastunut. Tarvitsemme kuitenkin myös sairauksien ennaltaehkäisyä. Tehokkaan erikoissairaanhoidon rinnalle tarvitsemme hyvin toimivan perusterveydenhuollon. Terveyskeskusten perustehtävän kirkastaminen terveyshyödyn tuottajana ja sen mukainen toiminnan kehittäminen on ratkaisevan tärkeää", sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko maanantaina 11. tammikuuta Lääkäripäivien avajaisissa Helsingissä.

Ministeri Risikon mukaan terveyshyödyn on jatkossa oltava terveyskeskusten toiminnan ohjaava ajatus ja pääponnistelut on kohdistettava sitä tuottaviin toimiin.

"Pyrimme ministeriössä huolehtimaan siitä, että velvoitteita terveyshyötyä tuottamattomiin palveluihin ei lisätä ja nykyisistäkin velvoitteista karsitaan mahdollisuuksien mukaan sellaisia pois. Alaisten laitosten ja ammattijärjestöjen kanssa yhdessä toteuttamassamme Toimiva terveyskeskus -toimenpideohjelmassa painotetaan terveyshyödyn tuottamista, asiakkaan aseman vahvistamista sekä henkilöstön saatavuuden, pysyvyyden ja työhyvinvoinnin varmistamista."

Ministeri Risikko kertoi, että terveyshyödyn tuottamiseen tarjotaan kansainvälisesti testattua ja vaikuttavaksi tutkittua pitkäaikaissairaiden hoidon ja -ehkäisyn toimintamallia, ns. terveyshyötymallia.

"Siinä terveyskeskuksen toimintaamäärittää eniten hoidontarpeessa olevien ihmisten aktiivinen etsiminen, ohjaaminen ja vahvistaminen. Keskeiset toimijat ovat aktiivinen potilas sekä ennakoiva ja valmistautunut hoitotiimi. Terveyshyötymallin kansallinen mallinnus on aloitettu. Sen levittämiseen ja tunnetuksi tekemiseen käytämme Kaste-hankerahoituksella toteutettavia kehittämishankkeita sekä eri verkostojen kautta tapahtuvaa muuta kehittämistoimintaa."

Yhdessä sovittu hoitosuunnitelma tarvitaan potilaan omahoidon tueksi

Asiakkaiden aseman vahvistaminen on yksi Toimiva terveyskeskus -toimenpideohjelman tavoitteista. Ministeri Risikko pitää yhtenä tärkeimmistä siihen vaikuttavista toimista potilaan omahoidon tukemista.

"Omahoito on potilaan itsensä toteuttamaa, ammattihenkilön kanssa yhdessä suunnittelemaa ja kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopivaa näyttöön perustuvaa hoitoa. Omahoidossa terveydenhuollon ammattilainen  ja potilas tekevät hoitosuunnitelman yhdessä ja potilas kantaa vastuuta hoidon toteutumisesta itselleen sopivalla tavalla."

"En pidä tyydyttävänä tätä tilannetta, jossa ennakoimme huonosti väestömme riskitekijöitä, vaikka pystymme hoitamaan sairauksia. Asetan terveyskeskuksillemme tavoitteen: jokaisella potilaalla, jolla on pitkäaikaissairaus tai kohonnut kokonaisriski, on käytössään yhdessä lääkärinsä ja muun hoitotiimin kanssa sovittu hoitosuunnitelma vuoden 2012 Lääkäripäiviin mennessä", haastoi ministeri Risikko.

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Jukka Mattila, puh. 09 160 74194
Neuvotteleva virkamies Taina Mäntyranta, puh. 09 160 74178Paula Risikko
Sivun alkuun