Ministeri Risikko: Terveydenhuollon sähköistä tiedonhallintaa vaiheistettava
"Lainsäädännössä on määritelty, että kaikkien potilastietojen pitäisi olla eArkistossa 1.4.2011 mennessä. Tämä aikataulu on kuitenkin ollut liian kunnianhimoinen jo alusta alkaen, ja siksi tietosisältöjen vieminen eArkistoon vaiheistetaan ja siirtymäaikaa muutetaan", kertoi peruspalveluministeri Paula Risikko tiistaina 10. marraskuuta AAPA-verkoston 10-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.
"Ensimmäisessä vaiheessa eArkistoon viedään perustietosisältö, johon kuuluvat muun muassa jatkuva sairauskertomus, hoitotyön yhteenveto, riskitiedot, lääkelista, laboratoriovastaukset, radiologian pyynnöt ja vastaukset sekä lähete ja hoitopalaute. Perustietosisällön osalta eArkisto on nyt testausvaiheessa. Kuopion terveyskeskus ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri ovat ilmoittautuneet ensimmäisiksi testaajiksi", ministeri Risikko kertoi.
Ministerin mukaan siirtymäaika sovitetaan yhteen uuden sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön kanssa.
Sähköisten terveydenhuollon palvelujen kokonaisuuteen kuuluu myös eResepti, joka parantaa lääketurvallisuutta ja helpottaa potilaiden kokonaislääkityksen selvittämistä. eReseptissä on menossa ristiintestausvaihe kahden potilastietojärjestelmän, kahden apteekkijärjestelmän sekä Reseptikeskuksen välillä. Kokemusten keräämisen jälkeen alkaa levitys ensin julkisessa ja sitten yksityisessä terveydenhuollossa vuosien 2010 ja 2011 aikana.
"Kokonaisuuden kolmas osa on eKatselu eli kansalaiselle suunnattu nettipalvelu, johon tunnistaudutaan joko HST-kortilla tai verkkopankkitunnuksilla. eKatselu alkaa ensimmäisten eReseptin käyttöönottojen yhteydessä", kertoo ministeri Risikko.
Ministerin mukaan Suomen terveydenhuollon sähköinen tiedonhallinta on erinomaisessa kunnossa paikallisesti ja julkisella sektorilla.
"100 prosenttia erikoissairaanhoidosta käyttää sähköistä sairauskertomusta. Laboratoriopyynnöt ja vastaukset ovat olleet sähköisiä pitkään. Alueellista tiedonvaihtoa on järjestetty kolmella neljäsosalla sairaanhoitopiireistä ja noin puolet terveyskeskuksista on sen piirissä. Nykyisillä alueellisilla järjestelmillä tieto ei kuitenkaan aukottomasti liiku, etenkään yksityissektorin, työterveyshuollon ja julkisen sektorin välillä", ministeri toteaa.
Ministeri Risikko muistutti myös koulutuksen tärkeydestä kansallisessa sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisessä tiedonhallinnassa.
"Ammattikorkeakoulut opettavat jo nyt eri kertomusjärjestelmien käyttöä, yleensä omalla paikkakunnalla valta-asemassa olevaa järjestelmää. Tämän lisäksi kaikessa sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuksessa on opetettava uusia sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan toimintamalleja, lainsäädännön reunaehtoja ja tietosuojasäännöksiä."
Lisätietoja:Kehittämispäällikkö Anne Kallio, puh. 09 160 73139
Muualla palvelussamme
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinto Tietojärjestelmähankkeet: sähköinen potilasarkisto ja sosiaalialan tiedonhallinta