Ministeri Risikko: Sosiaali- ja terveydenhuollon eheys säilytettävä kunnissa
”Olen huolissani sosiaali- ja terveydenhuollon eheydestä. Monen kunnan suunnitelmissa sosiaali- ja terveystoimen palvelut näyttäisivät eriytyvän toisistaan. Kansalaisten näkökulmasta tämä vaikeuttaa palvelujen saatavuutta ja hajauttaa palvelut monelle eri luukulle. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon eriytyminen heikentää tuottavuutta, saattaa jopa nostaa kustannuksia sekä hämärtää vastuunjakoa”, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko kuntien sosiaali- ja terveysjohdolle Helsingissä tänään 9. lokakuuta.
Sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen Kuntaliiton järjestämään kaksipäiväiseen valtakunnalliseen työkokoukseen osallistuu lähes 300 kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon päättäjää. Kokouksen tavoitteena on kuntien ja keskushallinnon yhteisen tilannearvion ja linjausten muodostaminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksen jatkamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa elokuussa valmistuneiden toimeenpanosuunnitelmien pohjalta.
STM ja Kuntaliitto ovat yhteisessä kuntakirjeessään viime keväänä voimakkaasti korostaneet sitä, että perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelut olisi järjestettävä yhtenä kokonaisuutena.
Risikon mukaan Paras-laki on suunnittelua ohjaava määräaikainen puitelaki, jota täsmennetään sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan erityislainsäädännön uudistamisen kautta.
”Paras-puitelaki määrittelee minimitason, johon palvelujen turvaamiseksi on pyrittävä. Perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle tasavertaiset ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Perustuslain yhdenvertaisuussäännös rajoittaakin kuntien palveluvalikoiman ja palveluiden järjestämistapojen erilaisuutta”, Risikko painotti.
Risikko korosti, että vaikka sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseksi muodostetaan yhteistoiminta-alueita, palveluiden järjestämisvastuu säilyy kunnilla, ja myös valtionosuudet maksetaan kunnille.
”Sosiaali- ja terveystoimen osuus kuntien käyttökustannuksista on noin 53 %, joten sillä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut käytännössä järjestetään, on olennainen merkitys koko Paras-uudistuksen toteutumisen ja kunnallisen itsehallinnon kannalta. Myös kansalaisten näkökulmasta julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ykkösasia. Ne ovat meidän kaikkien arkea”, Risikko painotti.
Syksyllä 2007 annettava valtioneuvoston palaute on ensimmäinen vaihe kuntien kanssa käytävässä vuoropuhelussa, kun suunnitelmia täsmennetään ja kunnallinen päätöksenteko etenee.
”Jatko-ohjausta tulee myös peruspalveluohjelmassa, sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa kehittämisohjelmassa sekä erityislainsäädännön uudistamisen myötä. Muutos on vasta aivan alkuvaiheessa. Meillä on kaikki mahdollisuudet onnistua”, sanoi Risikko.
Lisätietoja: erityisavustaja Anna Manner-Raappana, puh. (09) 160 74157