Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Rohkeutta lääkkeiden ja koko terveysalan kehittämiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.5.2014 7.29
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko vaatii rohkeutta innovatiivisten lääkkeiden ja terveysalan kehittämiseen.

"Uudet ja innovatiiviset lääkkeet ovat parantaneet useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien hoitotuloksia. Jäämme kuitenkin jälkeen lääkekehityksessä, ellemme synkronoi paremmin kansallista järjestelmäämme. Lääkevalvonnan, lääkekorvauksista vastaavien, tutkijoiden, yritysten ja rahoittajien on puhallettava yhteen hiileen", totesi ministeri Risikko lääkealan toimijoiden tapaamisessa Fimeassa keskiviikkona 13. toukokuuta.

Tapaamisen pääluennoitsijana oli Euroopan Lääkeviraston (EMA) pääjohtaja Guido Rasi, jonka erityisenä huolenaiheena on ollut lääkekehityksen hiipuminen EU:n alueella. Nyt tavoitteena onkin muum muassa virtaviivaistaa lääkevalvontaa ja tehdä EU:sta houkutteleva toimialue lääkekehittäjille. Tämä tavoite on tärkeä myös Suomen näkökulmasta.

"Elinvoimainen ja innovatiivinen lääketeollisuus ei ainoastaan tuota tärkeitä lääkkeitä, vaan se myös edistää talouskasvua, joka on välttämätöntä hyvinvointijärjestelmämme ylläpitämiselle. Innovatiivisen lääkekehityksen vahvistamiseksi tarvitaan yhteistyötä. Meillä on tietoa, teknologiaa ja osaavia ihmisiä. Tarvitaan vain rohkeutta ja päättäväisyyttä muuttaa asioita."

Ministeri viittasi myös terveysalan kasvustrategiaan, jota työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat valmistelleet yhdessä Tekesin ja Suomen Akatemian kanssa kesästä 2013 lähtien.

"Aiemmissa selvityksissä on todettu, että Suomessa on terveysalalla vahvaa osaamista, jota voidaan hyödyntää huomattavasti nykyistä tehokkaammin kasvun ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Viimeistelyvaiheessa oleva terveysalan kasvustrategia on tarpeen tämän osaamisen käyttöönottamisessa."

"Suomalaisen terveysalan innovaatiot on saatava kukoistamaan. Strategia antaa meille käytännön keinoja, joiden avulla innovaatioiden edistäminen ei jää pelkäksi puheeksi. Toimenpiteitä on ryhdyttävä toteuttamaan heti. Lääkeala on tässä avainasemassa."

Lisätietoja

tutkimusprofessori Pekka Kurki, Fimea, p. 0295 223 410
erityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504Muualla palvelussamme

Lääkehuolto

Muualla verkossa

Terveysalan tutkimus ja innovaatiot kasvuun yhteisellä toimintaohjelmalla (Tiedote 19.6.2013) 

Paula Risikko
Sivun alkuun